16. 10. 2021.
Sud oslobodio Mamića

Sud oslobodio Mamića

Sud oslobodio Mamića

– Zdravka Mamića Opštinski krivčni sud je oslobodio tužbe za poticanje na mržnju. Riječ je o tužbi zbog Mamićevih izjava u martu u kojima je napao ministra Željka Jovanović rekavši, između ostalog, da on mrzi sve što je hrvatsko, te da čovjek koji je Srbin ne može voditi najvažniji resor u Republici Hrvatskoj.

Sudija Rafael Krešić je obrazložio presudu i rekao da za to krivčno djelo moraju biti ispunjeni određeni elementi, te da zakon predviđa pozivanje, poticanje ili ohrabrivanje drugih na mržnju i nasilje, no da nije dovoljno da počinitelj samo saopšti svoje stavove drugima.

– Njegovi stavovi sasvim sigurno nisu prihvatljivi i mogu sadržavati nekakvu njegovu odbojnost, no to može biti element nekog drugog kaznenog djela, a ne ovog koje mu se stavlja na teret. Ovo nije klasična situacija na koju pomislite kad čujete uzvikivanje ‘ubij ubij Srbina’. Smatram da je u ovom slučaju riječ o izražavanju osobnog animoziteta koje dijelom je zasnovano na nacionalnoj netrepeljivosti i nije motivirano na način da želi da drugi mrze nekoga jer je Srbin ili da mrze cijelu skupinu ljudi. Sadržaj izjave nije bezazlen, to je u svakom slučaju neprihvatljivo izražavanje mišljenja – rekao je sudija tokom obrazlaganja presude dodavši kako se ne čudi što je ta izjava pogodila ministrovu čast i ugled.

‘Volio bi vidjeti koga će ova izjava potaknuti na mržnju’

– Izjava Jovanovića cilja na niski i jeftin način kroz stereotip hrvatsko srpske nesnošljivosti, no u ovom slučaju je dovedena do apsurda – rekao je sudija i dodao da bi volio vidjeti ko će se to potaknut ovom izjavom naći pozvan mrziti ministra Jovanovića ili sve Srbe. Rekao je i da Mamić nije osoba baš takvag ugleda, kao ni Dalaj lama kojeg bi se slijepo slijedilo.

Ponovio je da njegovo ponašanje nije prihvatljivo, ali da ga se ne može i ne smije na ovaj način kažnjavati. Spomenuo je i državne funkcionere koji su imali potrebu izražavati svoje mišljenje o tome o kojem bi se krivčnom djelu radilo, umjesto da su odluku prepustili tužilaštvu i u konačnici sudu.

Tužbu je prema mišljenju sudije trebalo podignuti zbog uvrede, klevete ili sramoćenja.

Mamić se nije pojavio na sudu u utorak, ali nije ni bio obavezan. Ministar Jovanović došao je i rekao kako ostaje kod izjave koju je dao u istrazi.

Jovanović: I nakon Mamića imao sam neugodnih situacija

Rekao je da je i nakon što ga je okrivljeni dva dana zaredom svjesno i namjerno nezapamćenim govorom mržnje u dvije emisije napao, uvrijedio i diskiminirao samo zato što je pripadnik manjine, imao vrlo neugodnih situacija u kojima su se drugi na jednak ili vrlo sličan način obrušili na njega zato što je Srbin. Dodao je kako je Zdravko Mamić govorom mržnje direktno stvarao okruženje koje je neprijateljsko ne samo za njega nego i njegovu porodicu, sina i roditelje, kao i sve Srbe koji su se nakon toga mogli osjetiti ugroženo.

Advokat Jadranka Sloković Jovanovića je pitala o njegovim izjavama koje je davao o Mamiću, Markoviću i čelnicima HNS-a poput one da stanu pred ogledalo i pljunu u ono što vide.

Jovanović je odgovorio da je uvijek bio tip političara koji uvijek slikovito i metaforički vrlo jasno govori što misli i upućuje na stanje u društvu.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender