19. 10. 2021.
Ambasador Škrbić: Sarajevo neće priznati Kosovo

Ambasador Škrbić: Sarajevo neće priznati Kosovo

Ambasador Škrbić: Sarajevo neće priznati Kosovo

“I specijalne veze koje Srbija ima sa Banjalukom, ni na koji način ne remete odnose Beograda i Sarajeva i interese BiH. Naprotiv, mogu samo da im doprinesu”, rekao je Škrbić u intervjuu za “Novosti“.

Na pitanje kako će se odnositi odnositi prema pitanjima oko kojih Banjaluka i Sarajevo imaju godinama sukobljene stavove, poput priznanja nezavisnosti Kosova, kaže da se promjena zajedničkog stava oko Kosova u ovom trenutku ne razmatra niti je moguća.
“Predsjedništvo BiH veoma jasno je reklo da će BiH u potpunosti pratiti i ispoštovati ono što Srbija u vezi s tim pitanjem smatra prihvatljivim”, podsjeća Škrbić.

Škrbić, koji je prvi Srbin diplomata kojeg je Sarajevo imenovalo u Srbiji, poručuje da će zastupati i predstavljati zvanične stavove koje usaglasi tripartitno Predsjedništvo BiH.

Na pitanje da li strahuje da će mu zamjerati da je više ambasador RS nego BiH u Srbiji on je odgovorio odrečno.
“Apsolutno ne. Već sam rekao da specijalne veze Banjaluke i Beograda samo mogu da koriste. Dok sam bio ministar u Vladi RS znam da je postojala otvorena spremnost da se takve, paralelne veze, prave i sa Zagrebom. To sve učvršćuje regionalnu saradnju”, ocijenio je Škrbić.

On smatra da je put pomirenja nezaustavljiv i da Srbija, Crna Gora, Hrvatska i BiH – na tome konstruktivno rade.

“Njihovi predstavnici, shodno Aneksu 4 Dejtonskog sporazuma, redovno zasijedaju i kroz različite komisije ministarstava odbrane razgovaraju o kontroli naoružanja”, ukazao je ambasador.

Povodom spornih izjava turskog premijera Erdogana da je „Kosovo Turska” zbog kojih je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić zamrzao svoje učešće u trilaterali, Škrbić kaže da je ono što je izjavljeno unijelo nemir. On dodaje da će biti potrebno da se ovaj slučaj još izgladi, ali da očekuje smirivanje tenzija, jer je to u interesu svih.

Upitan da li bi BIH mogla biti tačka novih nestabilnosti u regionu, jer ni poslije dvije decenije nije ostvarila punu funkcionalnost, Škrbić kaže da takva opcija nije moguća.

On takođe smatra i da nije realno da dođe do revizije Dejtonskog sporazuma ili novog mijenjanja granica na Balkanu.

“Nije realno da se tako nešto desi. Nema novog mijenjanja granica. Pitanje BiH treba da bude unutrašnja stvar naroda koji tu žive. Srbija je garant Dejtonskog sporazuma, kao i Hrvatska, i vjerujem da će obje zemlje voditi politiku poštovanja lokalnih prilika. Dok god rešenja budu nametana sa bilo čije strane, neće doprinijeti smirivanju situacije”, ocijenio je Škrbić.

On takođe smatra da je zajednički interes država regiona članstvo u EU.
“Mogu biti prisutne u Evropi, a ostvariti saradnju i sa drugim zemljama. Nama, malim narodima, glavna preokupacija je da budemo mudri, da osluškujemo globalne procese”, ukazao je ambasador.

On očekuje i da će sjednica Savjeta ministara i Vlade Srbije, koja je bila planirana za 27. novembar, a odložena zbog promjena u sastavu Savjeta ministara, uskoro ponovo biti zakazana. “Sastanak će omogućiti da se ono što je već bilo dobro u našoj saradnji u potpunosti afirmiše. Do kraja nedjelje biće održana i zajednička sjednica vlada Srbije i RS”, najavio je Škrbić. Upitan da li će uskoro biti postignuti dogovori o zajedničkim nastupima BiH i Srbije na trećim tržištima, pa i u diplomatiji, Škrbić kaže da se to već dešava i da će to biti tema sjednice Savjeta ministara i Vlade Srbije.

“Skandinavski model u diplomatiji je dobar primjer koji možemo primijeniti. Već sada u nekim zemljama sa kojima Srbija ima dobre odnose, a BiH nema predstavništvo, imamo saradnju. Takođe, u toku su i razgovori oko formiranja zajedničkih firmi za nastup na trećim tržištima”, objasnio je Škrbić.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender