28. 10. 2021.
Budućnost donosi “vještačku” djecu?

Budućnost donosi “vještačku” djecu?

Budućnost donosi “vještačku” djecu?

Vještački čovjek je stvar bliske budućnosti, ali je veliko pitanje kako će on izgledati u psihološkom smislu, pošto neće imati majku – upozoravaju naučnici. Nauka usmjerava napore na stvaranje tehnologije vještačkog rođenja, ali svi se pitaju – da li će vještačkog građanina prihvatiti društvo?

Podsticaj za burnu polemiku u naučnoj sredini dao je film francuskog režisera Marija Mandija “Vještačka materica”, koji se bavi bestjelesnim rođenjem.

Film je posvećen tehnologijama nošenja djeteta van majčinog tijela.

Po mišljenju režisera, istraživače podstiče u tom pravcu, s jedne strane, razvoj tehnologija vještačke oplodnje, a sa druge – razvoj metode održavanja života nedonoščadi.

Mandi pokušava da skrene pažnju na etičku stranu problema, plašeći se da odsustvo kontakta sa majkom negativno može da utiče na razvoj djeteta.

Stručnjaci se slažu u jednom: mogućnosti za razvoj djece odvojeno od ženskog tijela pojaviće se relativno brzo.

Za sada je rano govoriti o većim uspjesima eksperimenata, ali je rad u tom pravcu već doveo do revolucinarnih otkrića u oblasti molekularne biologije, neurofizilogije, transplantologije i genetskog inženjeringa.

Međutim, moralna, odnosno etička strana problema izazivaju kod ljekara i sociologa velika pitanja.

Jedan dio naučnika upozorava da kloniranje organizama, teorijski, može i sada da se radi, ali su posljedice nejasne.

Uz savremeni nivo razvoja tehnike dobijaćemo nešto “ne baš sasvim normalno”, sa odstupanjima u mnogim pogledima. Tako je i sa vještačkom mataricom: dok ona bude mogla da daje “normalnu djecu” proći će još sto godina.

Ali – pitaju mnogi naučnici – zašto je to uošte potrebno?

Kako će se “vještačko dijete” razvijati? Vještačka materica je mašina, odnosno kompjuter. Svaki kompjuter može nepravilno da radi.

Dijete može da se rodi, ali šta će biti s njim za deset ili dvadeset godina?

Možda će se broj stanovnika povećavati, ali kvalitet ljudi će padati. To je protiv prirode – smatraju kritičari stvaranja djece bez majki.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender