28. 10. 2021.
Donji Milanovac: 4 zaposlena, 105 mobilnih telefona, račun 800.000 dinara?!

Donji Milanovac: 4 zaposlena, 105 mobilnih telefona, račun 800.000 dinara?!

Crna Gora: Predlaže se uvođenje poreza na mobilne telefone

Crnogorski ministar finansija Radoje Žugić rekao je da će do početka skupštinske rasprave o Prijedlogu zakona o budžetu za narednu godinu definisati model po kome bi oporezivali račune za telefon umjesto dosadašnjeg ubiranja takse od evro na sim-kartice.

“Pravimo analizu da li da oporezujemo račune sa pet ili sedam odsto, a razmatramo i nivo računa koji će biti oslobođen oporezovanja”, rekao je Žugić crnogorskim medijima.

Juče je objavljeno da crnogorska Vlada planira,  umjesto takse, da uvede porez na račune za mobilne telefone, koji bi mogao da iznosi pet odsto na račune više od 10 evra.

Žugić je naveo da od novog modela oporezivanja žele da ostvare isti prihod koji je budžet imao na osnovu takse na telefonske kartice.

Od tog nameta od jula prošle godine do sada prihodovano je oko osam miliona evra. Nakon što je u julu ove godine povećan porez na dodatu vrijednost sa 17 na 19 odsto telefonski računi su uvećani.

“Opredijelili smo se sada za drugačiji model oporezivanja da bismo sačuvali izdašnost tih mjera koje su neophodne za nastavak fiskalne konsolidacije i fiskalne održivosti, ali i zbog većeg stepena pravednosti. To znači da oni koji, recimo, troše pet evra ili manje ne plaćaju ništa, a zavisno od toga šta će analize pokazati, možda i veći nivoi računa budu oslobođeni plaćanja te takse”, objasnio je Žugić.

Vlada je namjeravala da Skupštini predloži izmjene zakona o taksama da bi ih ukinuli za brojila za struju, dok bi ostala taksa na telefonske kartice i kablovsku televiziju.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender