16. 10. 2021.
Kopenhagen: Socijalni radnici bude učenike koji kasne u školu

Kopenhagen: Socijalni radnici bude učenike koji kasne u školu

Kopenhagen: Socijalni radnici bude učenike koji kasne u školu

– Socijalni radnici jednog bogatog prigradskog naselja Kopenhagena počeli su da obilaze kuće i stanove kako bi budili učenike koji imaju veliki broj izostanaka iz škole.

Kako prenosi AFP, opština je pribjegla ovoj metodi “utjerivanja discipline” jer su školama više nego dojadila đačka opravdanja.

Mjera, međutim, nije naišla na sveopšte odobravanje. Mnogi smatraju da je Danska počela da se previše miješa u privatan život stanovnika.

“Bilo je konfliktnih situacija, ali su ljudi koje smo poslali da obave ovaj posao dobro obučeni za to. Naravno da je bilo otpora”, kazao je Barbro Lundkvist, socijalni radnik u rezidencijalnom predgrađu Esterbro.

Nakon godinu dana primjene, 33 odsto đaka uzrasta od 7 do 15 godina, koja su bila obuhvaćena ovom mjerom, počelo je da redovno odlazi u školu.

Oko 80 odsto ove djece su i ranije bila u kontaktu sa socijalnom službom zbog drugih razloga.

“Očigledano da postoji problem u porodici kada imate ogroman broj izostanaka. Ovdje nije riječ o običnim porodicama Esterbroa”, naveo je Lundkvist, prenosi AFP.

“Moramo da učinimo ono što je najbolje za tu djecu, jer možda nećemo uspjeti da na vrijeme riješimo probleme roditelja”, objasnio je on.

Za pojedinu djecu dovoljan je bio telefonski poziv, ali u većini slučajeva socijalni radnici su morali da odlaze na vrata i uvjere se da se dijete probudilo i pripremilo za školu.

“Svakodnevni obilasci bili su “neka vrsta obuke za roditelje”, koji su vremenom preuzimali na sebe obavezu buđenja svoje djece”, rekao je Lundkvist.

Nisu svi, međutim, impresionirani ovom mjerom koja će uskoro početi da se primjenjuje i u drugim dijelovima Kopenhagena.

“Ukoliko je Danska zemlja blagostanja, Esterbro je primjer ekstremnog blagostanja”, napisao je kolumnista Tom Jensen u listu “Berlingske”, zaključivši da izgleda nije ostalo baš ništa za šta se treba boriti.

“Ako ne možemo ujutru da se probudimo, neko iz opštine će već doći da probudi mališane”, dodao je on.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender