19. 10. 2021.
Lica sa invaliditetom: Inkluzija na papiru, ali ne i u praksi

Lica sa invaliditetom: Inkluzija na papiru, ali ne i u praksi

Lica sa invaliditetom: Inkluzija na papiru, ali ne i u praksi

Majka dječaka sa “Daunovim sindromom” Nataša Aleksić – Pecalj rekla je da inkluzija, koja se toliko zagovara, mnogo bolje funkcioniše na papiru nego u praksi.

“Mi prosvjetni radnici, bez obzira na trud koji ulažemo, nismo dovoljno edukovani za rad sa djecom sa smetnjama u razvoju. Ministarstvo prosvjete mora imati sluha i zaposliti defektologe u redovnim školama koji će pomoći i djeci i nastavnom kadru da bi ta djeca nešto i naučila, a ne samo sjedila u školskim klupama”, dodala ja Aleksićeva.

U dirljivom govoru koji je održala sinoć pred prepunom salom Pozorišta “Prijedor” majka troje djece rekla je da se roditelji sa najviše problema susreću kad krene socijalizacija djece, gdje većina djece prihvati vrtić, ali su problemi izraženiji kada krenu u školu.

Ona je navela da roditelji imaju pravo da biraju da li će njihovo dijete ići u redovnu ili u specijalnu školu, ali da redovne škole nisu dovoljno spremne za inkluzivnu nastavu.

Osim nastavnika i štićenika Centra “Sunce”, u obilježavanju Međunarodnog dana lica sa invaliditetom učestvovali su manekeni Jelene Govedarice, Osnovna škola “Petar Kočić”, folklorna grupa Udruženja Ukrajinaca “Kozak” i etno-grupa “Molitva”.

Zahvalnice za pomoć Centru “Sunce” direktor ove ustanove Slađana Radaković uručila je direktoru Pozorišta “Prijedor” Zoranu Barošu, apoteci “Medikus” i Slavici i Nataši Utješanović za svesrdnu pomoć i podršku radu Centra.

U holu Pozorišta izloženi su nakit, kožne torbe, lutke, čestitke, jastuci, novčanici, futrole i privjesci. Prihod od prodaje dječijih radova poslužiće za nabavku materijala za kreativne radionice.

JU Centar “Sunce” broji oko stotinu štićenika.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender