21. 10. 2021.
Naši talenti: Sara Kremenović –  rođena plivačica

Naši talenti: Sara Kremenović – rođena plivačica

Naši talenti: Sara Kremenović – rođena plivačica

Sara je jedna od plivača banjalučkog plivačkog kluba 22. April, koji su osvojili 14 zlatnih, 11 srebrnih i četiri bronzane medalje na petom međunarodnom mitingu “Sv. Krševan” koji je krajem novembra održan u Zadru, te oborili tri rekorda BiH.

Sara Kremenović je tom prilikom u disciplinama 800 metara slobodno (10:53.37 minura) i  400 metara mješovito (6:06.50 minuta) postavila rekorde Bosne i Hercegovine u kategoriji mlađih pionirki. Ovaj drugi rekord, posljednji put je oboren daleke 1987. godine! Sa medaljama su se iz Hrvatske vratili i Lana Cvijić i Jovan Lekić (po dvije zlatne i dvije srebrne), Ana Račić (zlato i tri srebra), Katarina Ćurlik  (zlato i srebro), Nikša Kašćelan (dva srebra i dvije bronze), Vladan Dujaković (zlato i bronza) i Miloš Jakovljević (bronza).

Plivanje je život

U plivanje se zaljubila na bazenima Fortuna u Banjaluci gdje je odlazila zajedno sa bratom koji je pohađao školu plivanja. Zanimljivo je da Sara uopšte nije znala da pliva nego je vrijeme provodila sjedeći pored bazena ili trčkarajući okolo.

Šta se desilo kada je ipak odlučila da zapliva? Već sa šest godina imala je šest osvojenih medalja, iako je i tada plivala sa starijom djecom jer nema takmičenja za djecu „do šest godina“ uzrasta.

I prije takmičenja u Zadru, gdje je god da je išla Sara je osvajala medalje. Ona se, inače, takmiči u kategoriji do 10 godina, a sljedeća kategorija u koju će preći je ona do 12 godina starosti.

Osim što pliva, Sara učestvuje u uličnim trkama, osvajala je priznanja na plesnim takmičenjima. Međutim, plivanje je prioritet i san. Može se desiti da propusti čas plesa, ali trening na bazenu – nikako. Plivanja, kažu roditelji, ne bi bilo, da Sara ne ispunjava svoje školske obaveze uredno i na vrijeme.

medalje

Trenira se svakim danom osim nedjelje i treninzi počinju veoma rano kada su djeca prva smjena u školi. Roditelji kažu se nijednom nije desilo da Saru moraju probuditi, ona uvijek sama ustaje i žuri da stigne na bazen.

Jedini problem – šta drugo, nego novac

Klupska članarina se plaća na mjesečnom nivou. Takmičenja finansiraju roditelji, a određena svota izdvaja se i za učešće na domaćim takmičenjima, u Banjaluci.

Kada je takmičenje negje van RS ili BiH, put opet finansiraju roditelji. Da biste otišli bilo gdje u regiji treba vam par stotina maraka. Po pravilu, a sve zbog finasijskih razloga, na put se ide na jedan dan. Tako je bilo i kada su plivali na turniri u Ljubljani – djeca ustaju u 4 ujutru, stignu u Ljubljanu, malo se zagriju i isplivaju; takmiče se i opet osvoje medalje, pakuju se i kreću nazad.

Da bi talentovana djeca popur Sare bila primijećena na onoj „velikoj sceni talenata“ potrebno je da učestvuju na većim turnirima, a veće turnire organizuju veći klubovi u većim, bogatijim i udaljenim evropskim zemljama. Skoro niko od roditelja nije u mogućnosti da to novčano isprati.

Za Saru Kremenović su čuli i Ministarstvu omladine i sporta Republike Srpske, ali Kremenovići su tamo dobili odgovor da sportske stipendije mogu dobiti samo djeca od 15 ili više godina, jer za one mlađe nikada nije sigurno da li će se stvarno baviti sportom ili je to samo dječiji hir.

Roditelji bi voljeli da djeca na takmičenjima dobijaju kakve-takve nagrade, da postoje sponzori koji bi djeci, osim pehara, pribavljali bar neke simbolične poklone, jer bi im to mnogo značilo.

Za to vrijeme Sara i dalje pliva sa radošću, obara rekorde, i živi svoj san. Nemojmo sumnjati da će ona dati sve od sebe da taj san ostvari onoliko koliko bude mogla. Da bi kranje ishodište tog sna –  takmičenje na Olimpijskim igrama – postalo moguće, osim sjajnog talenta i volje biće potrebno da ovo društvo pomogne djeci – da se ne umore u bazenu i da im voda ne dosadi.

(KONTAKT RADIO)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender