16. 10. 2021.
Njemačka će tražiti od Beograda da se distancira od Banjaluke?

Njemačka će tražiti od Beograda da se distancira od Banjaluke?

Njemačka će tražiti od Beograda da se distancira od Banjaluke?

Odnosi vlasti Srbije i Republike Srpske su pod lupom Njemačke, koja je unutar EU na sebe preuzela veliki dio rješavanje onoga što se smatra otvorenim pitanjima na Zapadnom Balkanu, kažu za Danas njemački diplomatski izvori, komentarišući najnoviju tvrdnju predsjednika RS Milorada Dodika da „Srbija neće izdati Srpsku, uprkos pritiscima Njemačke“.

Komentarišući najnoviju tvrdnju predsjednika RS Milorada Dodika da “Srbija neće izdati Srpsku, uprkos pritiscima Njemačke”, izvori Danasa iz Berlina, su kazali da i u Njemačkoji i u nekim zemljama EU ima onih koji smatraju da temu odnosa Beograda i Banjaluke treba uvrstiti među ključne uslove za napredak Srbije u procesu evropskih integracija.

Ipak, za sada “nema ozbiljnijih naznaka” da će se to dogoditi, naročito jer je aktuelna Vlada Srbije odustala od politike “baci kosku” sa Dodikom, što je bio manir bivšeg predsjednika Republike Borisa Tadića.

“Odnosi Beograda i Banjaluke su uvek pod lupom. Ne znači da u nekoj narednoj fazi rješavanja situacije u BiH, odnosno ustavnih promjena, međunarodna zajednica i EU neće pokušati da odgovornost za neuspjeh prebace na nekog trećeg, na primer na Srbiju. Zato treba sa tom temom biti izuzetno pažljiv i reagovati na svaku naznaku negativnog razvoja događaja. Njemačka pokušava, s jedne strane, da odloži proces proširenja EU, a s druge strane da jednim udarcem riješi sve probleme Zapadnog Balkana”, navode dobro upućeni izvori Danasa.

Tanja Topić, političarka analitičarka iz Banjaluke, ocjenjuje za taj list da je Beograd sada daleko manje srdačan prema RS i Dodiku u odnosu na period kada se Tadić nalazio na čelu države.

“Od prošlogodišnje promjene vlasti u Srbiji svjedoci smo nove situacije. Iako odnosi sa RS nisu prekinuti, Beograd pokazuje veću dozu uzdržanosti i obazrivosti prema Dodiku, pa nema više ni javnog grljenja i ljubljenja s njim. Mislim da se uzrok može tražiti i u ponašanju predsjednika RS, koji se ranije jasno stavljao na stranu DS”, smatra Topićeva.

Aleksandar Popov, kopredsjednik Igmanske inicijative, takođe zastupa stav da je vlada Ivice Dačića i Aleksandra Vučića opreznija i odmjerenija prema Banjaluci.

“Ako se gleda sa strogo formalne strane, u proteklih godinu i po nije se mnogo toga promijenilo u ponašanju Srbije prema RS, budući da se primjenjuje Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama, ali svakako nema srdačnosti odranije, kada je Dodik maltene više vremena provodio u Beogradu nego u Banjaluci, a Vuk Jeremić je učestvovao u izbornoj kampanji u RS. Takvi potezi prethodne vlasti Srbije nisu bili ni odmjereni ni mudri. Moguće je da je aktuelna vlada pod utiskom da ne treba da bude tako srdačna, što je shvatio i sam Dodik, koji zna da više ne može da se bavi uslovljavanjem, posebno kada je riječ o Kosovu”, ukazuje Popov.

Senad Pećanin, sarajevski novinar i analitičar, kaže za Danas da vlasti u Beogradu treba da se rukovode vlastitim interesima kada budu odlučivale o ponašanju prema Miloradu Dodiku.

“Prije nekoliko sedmica Gasprom je zatvorio predstavništvo u Banjaluci i otvorio ga u Sarajevu. Naravno, ruska državna kompanija je to učinila ne zato što više voli Sarajevo, nego zato što se vodila logikom tržišnih interesa. Mislim da će se i vlasti u Beogradu rukovoditi vlastitim interesima kada budu odlučivale o odnosu prema Dodiku: da li je isplativije biti kooperativan u naporima EU i SAD na stabilizaciji BiH, ili je bolje, preko Dodika, držati ruku na tasteru za sijanje haosa u susednoj državi”, ocjenjuje Pećanin za list Danas.
(Danas)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender