16. 10. 2021.
Akcija SIPA zbog nedozvoljenog korištenja autorskih prava

RS: SIPA hapsila policajce iz ratnog perioda u više mjesta

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH, po nalogu Tužilaštva BiH, uhapsili su na području Banjaluke i Kotor-Varoši sedam osoba osumnjičenih za ratnih zločine.

Slobode su lišena lica čiji su inicijali S.T, D.B, D.V, D.M, R.K, I.K. i R.Š.

Ova lica su pod istragom Tužilaštva BiH, a osumnjičena su da su od maja do kraja 1992. godine, u okviru širokog i sistemskog napada usmjerenog na stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, počinili krivično djelo zločin protiv čovječnosti, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Oni su osumnjičeni da su kao policijski službenici i rukovodioci, zajedno sa policijskim snagama učestvovali u, kako se navodi, progonu stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz Kotor-Varoši i okolnih mjesta, te na taj način počinili progon oko stotinu lica.

Nakon progona, žrtve su bile nezakonito zatvorene u zatvorima i objektima za zatvaranje u Kotor Varoši, gdje su mučene i zlostavljane na različite načine, a kao posljedica mučenja, premlaćivanja i zlostavljanja, kod više lica nastupila je smrt, dodaje se u saopštenju.

Uhapšeni će biti predati postupajućem tužiocu, koji će ih ispitati i nakon toga odlučiti o podnošenju prijedloga za određivanje mjere pritvora.

– Pripadnice Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ uhapsili su rano jutros Miroslava Duku iz Trebinja i Gorana Vujovića iz Bileće, saznaje Srna.
Srna saznaje da su hapšenja izvršena jutros oko 4.00 časa.

Duka je tokom rata obavljao funkciju komandira Specijalne policije i zmajenika načelnika Centra javne bezbjednosti Trebinje. Vujović je bio načelnik Stanice policije Bileća.

Iz Tužilaštva BiH, po čijem nalogu su hapšenja izvršena, saopšteno je da su pripadnici Sipe jutros uhapsili devet osoba osumnjičenih za ratni zločin.

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender