20. 10. 2021.
Poslanici i sutra o radu MUP-a

Skupština RS: Usvojena Strategija borbe protiv korupcije

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Strategiju borbe protiv korupcije u Srpskoj od 2013. do 2017. godine, u kojoj je jedan od prioriteta sprečavanje, suzbijanje korupcije i saradnja institucija sa nevladinim sektorom na podizanju svijesti o štetnosti ove pojave.
Ministar pravde Republike Srpske Gorana Zlatković rekla je ranije da je donošenjem ove strategije Vlada Republike Srpske pokazala da je potpuno opredijeljena da se uhvati u koštac sa korupcijom u Srpskoj.

“Nakon usvajanja ove strategije Vlada Republike Srpske će donijeti akcioni plan sa tačno određenim mjerama, nosiocima aktivnosti i rokovima za njihovo provođenje, kao i indikatorima, kako bi se otklonili svi potencijalni uzroci pogodni za koruptivno djelovanje”, zaključila je Zlatkovićeva.

Usvojen je Nacrt izmjena i dopuna zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, kojim je predviđeno da vjeronauka postaje obavezan predmet koji se izučava do kraja osnovnog obrazovanja, ukoliko se roditelji opredijele da im djeca pohađaju tu nastavu.

“Ovim nacrtom zakona predviđeno je da se drugi strani jezik izučava od šestog razreda do kraja osnovnog obrazovanja, a da odluku o drugom stranom jeziku donosi školski odbor uz saglasnost ministra”, navodi se u obrazloženju ovog nacrta.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je i budžet Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske za 2014. godinu, koji je planiran u ukupnom iznosu od 2.409.000 KM i veći je od budžeta 2013. godine za 4,13 odsto.

Predsjednik Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske Milenko Čokorilo rekao je da 99,65 odsto prihoda u budžetu Regulatorne komisije čine prihodi regulatornih naknada od korisnika dozvola koji obavljaju jednu ili više energetskih djelatnosti, dok prihodi od jednokratnih regulatornih naknada i ostali iznose 0,35 odsto.

On je naveo da su rashodi planirani u istom iznosu kao i priohodi, dok su troškovi materijala, goriva, energije, grijanja planirani u iznosu koji je za 3,75 odsto manji od ovih troškova u budžetu za 2013. godinu.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender