19. 10. 2021.

Srbija je za Srpsku garant opstanka

“Srbija je za nas sve, ali smo svjesni da ona mora da gleda i svoje ekonomske i političke interese… Naravno, i mi pokušavamo da Srbiji pomognemo kad možemo, ali naše mogućnosti su ograničene. Tamo gdje možemo, žestoko branimo interese Srbije, jer su oni naši. To smo uradili i u slučaju Kosova kada nismo dozvolili centralnim vlastima u Sarajevu da priznaju njegovu nezavisnost”, istakao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je za beogradske “Naše novine” rekao da nema ništa protiv da Beograd i Sarajevo imaju prisniju saradnju, jer je to neminovno u regionu i podsjetio da je Srbija tu obavezu preuzela u okviru pristupanja EU.

“Ne bismo prisnije odnose prihvatili ako bi oni išli na štetu statusa Republike Srpske, ali to se, vjerujem, nikada neće dogoditi”, istakao je Dodik.

On je naveo da je odnos sa rukovodstvom Srbije prijateljski, bratski i bez uslovljavanja.

Na pitanje šta ukoliko Srbija bude uslovljena iz Brisela da na svom putu ka EU žrtvuje status Srpske, Dodik je ocijenio da je Srbija za Brisel garant Dejtonskog sporazuma i da je tako nešto nemoguće da dođe iz Srbije.

“Mi ćemo suvereno odlučivati o našim pitanjima ovdje. To što NJemačka misli i želi jeste za uvažavanje, jer se radi o velikoj sili, ali ako to ne bude u skladu sa Dejtonskim sporazumom i odnosima ovdje i ako bude uslovljavanja za neke ustupke koji nisu predviđeni Ustavom BiH, to neće proći”, poručio je Dodik.

On je podsjetio da su ustupke u pogledu statusa Republike Srpske tražile i neke veće zemlje od Njemačke, pa ih nisu dobile, tako da neće ni Njemačka.

“Mi želimo da BiH gradimo na Dejtonskom sporazumu, ali ovde je problem što mnogi grade BiH rušeći Dejtonski sporazum, a od nas traže da tome aplaudiramo. Naravno da nećemo aplaudirati. Ja sam uvjeren da ni rukovodstvo Srbije te neće raditi i da nema namjeru da bude transfer tih raznih pritisaka moći prema Republici Srpskoj”, istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske je rekao da je u odličnim odnosima sa predsjednikom SNS-a i prvim potpredsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem i da je kod njega naišao na veliko razumjevanje za rješavanje problema, jer on gaji veliku emociju prema Republici Srpskoj.

“Naravno, odličnu saradnju imam i sa predsjednikom /Srbije Tomislavom/ Nikolićem i premijerom Srbije /Ivicom/ Dačićem, ali i sa opozicionim liderima, jer je to važno za budućnost Republike Srpske. Nama je važno da svi oni imaju jedinstven stav da je Republika Srpska garant zaštite srpskih nacionalnih interesa u BiH”, naglasio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender