28. 10. 2021.
Vatikan odbio da UN-u dostavi informacije o seksualnom zlostavljanju djece

Vatikan odbio da UN-u dostavi informacije o seksualnom zlostavljanju djece

Vatikan odbio da UN-u dostavi informacije o seksualnom zlostavljanju djece

Vatikan je odbio da panelu Ujedinjenih nacija dostavi informacije o seksualnom zlostavljanju djece koje su počinili sveštenici, do kojih je Katolička crkva došla internom istragom, navodeći da je politika Vatikana da takvi slučajevi budu povjerljivi.

Odgovarajući na niz teških pitanja koje je postavio UN-ov Komitet za prava djece (CRC), Sveta stolica je saopštila da neće iznjeti informacije iz svoje interne istrage slučajeva zlostavljanja, ukoliko joj ne stigne zahtjev neke države ili vlade za saradnju u sudskom postupku, prenio je Rojters.

Odgovor Svete stolice, o kojoj će panel UN-a raspravljati u januaru 2014, sigurno će privući veliku pažnju javnosti, navodi Rojters, budući da Vatikan trenutno pokušava da se izbori sa finansijskim skandalima i zlostavljanjem djece, usljed čega je okrnjen ugled Katoličke crkve u svijetu.

Pitanja koja je panel uputio Vatikanu su imala za cilj da se procjeni u kojoj mjeri je vrh crkve poštovao Konvenciju UN-a o pravima djece iz 1990. godine, koja garantuje sva ljudska prava djeci, a koju je potpisala i Sveta stolica.

U odgovoru Vatikana se navodi da interni disciplinski postupci “nisu otvoreni za javnost kako bi se zaštitili svjedoci, optuženi i integritet crkvenog postupka”, ali se žrtve pozivaju da ih to ne obeshrabri od prijavljivanja zločina državnim vlastima.

Sveta stolica je dodala da je “duboko ožalošćena zbog seksualnog zlostavljanja” i naglasila da je promjenila uslove za prijem kandidata u sveštenstvo, modernizovala Kanonsko pravo i zatražila od biskupa da na konferencijama osmisle smjernice za borbu protiv zlostavljanja.

Vatikan je, međutim, dodao da ga se ne može smatrati odgovornim za ponašanje institucija ili pojedinih katolika u svijetu i istakao da lokalni biskupi imaju odgovornost da osiguraju bezbjednost djece.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender