21. 10. 2021.
Amerikanci zabrinuti zbog nove kineske vazdušne zone

Amerikanci zabrinuti zbog nove kineske vazdušne zone

Amerikanci zabrinuti zbog nove kineske vazdušne zone

Nova kineska vazdušna identifikaciona zona iznad Istočnog kineskog mora izazvala je veliko uznemirenje u regionu, izjavio je danas potpredsjednik SAD DŽozef Bajden tokom posjete Pekingu.
On je dodao da je rekao kineskim zvaničnicima da se Vašington odlučno protivi tom potezu Pekinga.

Sastanak Bajdena i kineskog predsjednika Si Đinpinga trajao je oko pet časova, a za to vrijeme dvojica zvaničnika predstavila su svoje stavove u vezi sa pitanjem koje je izazvalo tenzije u istočnoj Aziji.

Zona, koja je veličine dvije trećine Velike Britanije, zahvata oblast u kojoj se nalaze ostrva oko kojih se Kina spori sa Japanom.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je Bajdenu rečeno da je zona proglašena u skladu sa međunarodnim pravom i da SAD treba to da poštuju.

“Bio sam veoma direktan u vezi sa našom čvrstom pozicijom i očekivanjima u razgovoru sa predsjednikom Sijem”, rekao je Bajden.

Objava Pekinga o proglašavanju vazdušne zone izazvala je proteste iz SAD, Japana i Južne Koreje.

Prema novim pravilima, svi avioni koji lete kroz ovu zonu treba da dostave kineskim vlastima plan leta i održavaju radio-kontakt. Američki, japanski i južnokorejski avioni u međuvremenu su letjeli kroz zonu bez obavještavanja Pekinga.

“Sa naše tačke gledišta, sada sve zavisi od Kine. Vidjećemo kako će se stvari razvijati u narednim danima i sedmicama”, izjavio je zvaničnik administracije SAD.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender