28. 10. 2021.
Banjaluka: Svaki peti radnik radi u oblasti trgovine

Banjaluka: Svaki peti radnik radi u oblasti trgovine

Banjaluka: Svaki peti radnik radi u oblasti trgovine

Svaki peti radnik u gradu zaposlen je u oblasti trgovine, a od 20 preduzeća u Banjaluci, koja su u 2013. godini ostvarila najveći prihod, njih 11 se bavi trgovinskom djelatnošću.

Podaci su to iz Informacije o stanju u privredi i zapošljavanju koja je usvojena na posljednjem skupštinskom zasjedanju, a koju je pripremilo Odjeljenje za privredu. Djelatnost koja je odmah ispod trgovine, a u kojoj je zaposleno najviše Banjalučana je državna uprava, u kojoj od ukupnog broja zaposlenih radi 13,8%, dok je tek na trećem mjestu prerađivačka djelatnost sa ukupnim udjelom zaposlenih od 13,13%.

“Kroz legalnu privatizaciju ljudi su kupovali preduzeća sa ciljem da dođu do lokacije i zemljišta, a onda su ih pretvarali u sasvim druge namjene. Očekujem da će proizvodnja u budućnosti biti jedina grana razvoja privrede, jer bez realnog sektora nema zapošljavanja i razvoja društva”, naglasio je Radenko Komljenović, načelnik Odjeljenja za privredu.

On je dodao kako će kroz Tehnološki biznis park grad pokazati da može pokrenuti realni sektor.

Inače, na području grada u decembru 2012. bilo je nezaposleno 18.315 osoba, a krajem septembra 2013. godine taj broj je manji za 429 osoba.

Najveći broj preduzeća u gradu, 1.845, su mikropreduzeća koja zapošljavaju do devet radnika.

“Mala i srednja preduzeća ne mogu da opstanu bez velikih i nadam se da će biti učinjeni neki koraci da se to promijeni”, kaže Davor Šešić, odbornik SDS-a.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender