20. 10. 2021.

Totalni nadzor: NSA može da prati kretanje svih telefona bilo gdje u svijetu!

Američka Nacionalna bezbijednosna agencija (NSA) svakodnevno prati lokacije gotovo pet milijardi mobilnih telefona u svijetu, objavio je list “Vašington post”, pozivajući se na informacije koje je objavio bivši američki obavještajac Edvard Snouden.

NSA “prikupljajući podatke sa svjetskih mreža mobilne telefonije nenamjerno prikuplja i podatke o lokaciji najmanje nekoliko stotina miliona mobilnih telefona u svijetu”, prenela je agencija AP.

To znači da NSA može pomoću programa “Ko-traveler” da prati kretanje gotovo bilo kojeg mobilnog telefona bilo gdje u svijetu i da izradi mape odnosa između korisnika na osnovu toga gdje se kreću njihovi telefoni, objavio je sinoć “Vašington post”.

List navodi da se izvještaj zasniva na podacima koje im je dostavio Snouden, ali se u tekstu citiraju i anonimni zvaničnici NSA, koji su dali neka objašnjenja o funkcionisanju programa, a naveli su i da izjave daju uz odobrenje agencije.

Budući da mobilni telefon otkriva svoju lokaciju čak i kad se preko njega ne razgovara niti se šalju poruke, analitičari NSA mogu da pomoću matematičkih tehnika pregledavaju podatke o lokacijama i prate kretanje određenog osumnjičenog, navodi se u izvještaju.

Velika većina korisnika mobilnih telefona nije interesantna za NSA, ali ta agencija prikuplja ogromnu količinu podataka o njihovim lokacijama kako bi mogla da prati kretanje “meta obavještajnih službi” i ljudi za koje se pretpostavlja da su saradnici tih osoba, istakao je “Vašington post”.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender