20. 10. 2021.

Foča: Na meti lopova najčešće rakija i meso

Na meti lopova u Foči najčešće se nalaze vikendice i privatne kuće u ruralnim područjima opština, iz kojih otuđuju sve što stignu, od mesa iz sušnica, alata i kućanskih aparata do rakije.

Na području Foče seoska područja i naselja udaljena od grada omiljena su za “vršljanje” lopova, a MZ Dragočava, Tjentište, Miljevina i okolna sela najčešća su im meta.

Predsjednik MZ Dragočava Vukan Mihajlović rekao je da su krađe po privatnim objektima i vikendicama učestalije sa dolaskom hladnih dana.

– Najčešća su im meta vikendice kraj obala rijeka, u čijoj blizini nema kuća. Obično noću dolaze da kradu, a meta su im alati, razne stvari, meso i rakija. Problem je i što veliki broj ljudi ne prijavljuje krađu – kazao je Mihajlović.

Fočanski policajci kazali su da su vikendice, privatne kuće, sušnice i pomoćni objekti najprimamljiviji provalnicima.

– Najviše se kradu tehnički predmeti, alati i sve one stvari koje se mogu prodati. Među ukradenim stvarima nalaze se i rakijski kazani, rakija, sjekire i noževi. Bilo je i krađa po prodavnicama, gdje se kradu paštete, salame, pa čak i pakovano pile – kazali su u policiji u Foči.

Dodali su da su lopovi starosti od 20 do 30 godina, ali ima i maloljetnika.

– Krađe mobilnih telefona bile su izuzetno popularne jedno vrijeme, ali sada znatno manje. Pored toga, u posljednje vrijeme česte su krađe nakita, zlata, ali i obuće – ispričali su fočanski inspektori, koji su u proteklih devet mjeseci uspjeli da rasvijetle više od 70 odsto počinjenih krađa.

U Centru javne bezbjednosti Istočno Sarajevo kazali su da na području koje pokrivaju nisu isključene ni bizarne krađe.

– Na meti lopova nalazi se i pečena jagnjetina, ali i slanina. Imali smo jednu provalu u frizerski salon, gdje su ukradene makaze i mašinica – kažu u CJB Istočno Sarajevo.

Imovinski delikti

U CJB Istočno Sarajevo navode da imovinski delikti čine više od polovine ukupno počinjenih krivičnih djela.

– U proteklih devet mjeseci registrovano je 327 ovih krivičnih djela. Od toga je rasvijetljeno 140, od čega 13 iz ranijih godina. Nadležnim tužilaštvima podneseno je 316 izvještaja protiv 247 lica. Među njima je bilo 95 povratnika i 12 maloljetnika – kazala je portparol CJB Istočno Sarajevo Danka Tešić.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender