25. 10. 2021.
Hrvati tužili Boba Dilana

Hrvati tužili Boba Dilana

Hrvati iz Amerike traže da se Dilan izvini

Hrvati iz SAD pozvali su slavnog američkog muzičara Boba Dilana da se izvini nakon što je uporedio Hrvate sa nacistima i Kju Kluks klanom.
Nacionalna federacija Hrvata iz SAD saopštila je da je “vrlo razočarana Dilanovom analogijom”.

“Veoma smo razočarani Dilanovom analogijom i poređenjem hrvatskog naroda sa nacistima i KKK-om. Činjenica je da Hrvati nikad nisu bili agresori ili rasisti. Svi mu Hrvati zamjeraju zbog ove izjave te zahtijevaju izvinjenje”, navodi se u saopštenju Nacionalna federacija Hrvata iz SAD.

Nacionalna federacija Hrvata iz SAD poziva Dilana da “sjedne sa Hrvatima i nauči ponešto iz istorije i shvati činjenice”, prenose hrvatski mediji.

“Takvo širenje mržnje ne smije se nagrađivati i ne smije mu se ukazivati čast kao što je objavljivanje u časopisu `Rolingston`”, navodi se u saopštenju Nacionalne federacije Hrvata iz SAD.

Za sada nije poznato da li se legendarni kantautor odazvao pozivu i planira li da nauči nešto o istoriji Hrvatske.

Legendarni američki muzičar Bob Dilan prošle godine je dao intervju za magazin “Rolingston” u kome je govorio o svojoj muzici, politici, istoriji i ropstvu, a u tom kontekstu je pomenuo i Srbe i Hrvate.

“Crnci znaju da pojedini bijelci nisu željeli da se ropstvo ukine i da se ti bijelci pitaju, crnci bi i danas bili pod njihovim jarmom. Ukoliko vam je neki predak bio robovlasnik ili pripadnik Kju Kluks klana, crnci to mogu da osjete. Kao što Jevreji mogu da osjete nacistu ili Srbi Hrvate”, rekao je Dilan.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender