16. 10. 2021.

Mutabdžija: Obrazovni kapaciteti u Banjaluci su nedovoljni

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija istakao je da je jedna četvrtina ukupnih kapaciteta Srpske u oblasti predškolskog obrazovanja smještena u Banjaluci, te da su oni nedovoljni.

Mutabdžija je, nakon sastanka sa gradonačelnikom Banjaluke Slobodanom Gavranovićem, izjavio da su nedovoljni kapaciteti i u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja, ali i institucija kulture, koje su od republičkog značaja.

“U Banjaluci je smješteno sedam institucija kulture od republičkog značaja, za koje Ministarstvo prosvjete i kulture izdvaja znatna sredstva. Konzumenti sadržaja tih institucija su isključivo grad Banjaluka i regija, zbog čega saradnja grada i Ministarstva mora biti što bolja”, rekao je Mutabdžija novinarima.

Gavranović je istakao da je na sastanku bilo riječi o potrebama i mogućnostima izgradnje i sanacije vrtića, osnovnih škola u mjesnim zajednicama Pavlovac i Priječani, te o izgradnji druge gimnazije i medicinske škole.

“Kada je riječ o oblasti kulture, Banjaluka je u budžetu izdvojila 300.000 KM za adaptaciju studentskog pozorišta u Gospodskoj ulici. Za ovaj projekat smo pripremili urbanističko-tehničke uslove i u toku je izrada izvedbenog projekta”, naveo je Gavranović.

On je istakao da je upoznat o problemima katoličke gimnazije u Banjaluci, kojoj nedostaju sredstva za rad, ali da problem predstavlja i pravni okvir, u kojem nema mnogo mogućnosti da se javnim sredstvima podržavaju privatni školski centri.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender