20. 10. 2021.
Otkriven najstariji ljudski DNK

Otkriven najstariji ljudski DNK

Otkriven najstariji ljudski DNK

Grupa međunarodnih antropologa uspjela je da dekodira dosad najstariji ljudski DNK koji potiče sa 400.000 godina stare butne kosti, pronađene u permafrostu (trajno smrznutom tlu), u jednoj pećini u Španiji.

Ovim dostignućem je prošireno znanje o ljudskoj genetici za oko 300.000 godina, navode naučnici, dodajući da je odiseja ljudske evolucije bila daleko komplikovanija nego što se mislilo.

Kost je otkrivena na arheološkom nalazištu Atapuerka, na sjeveru Španije, na mjestu Sima de los Huesos (Jama sa kostima), za koje se pretpostavlja da je bilo groblje.

“Sada možemo da proučavamo DNK ljudskih predaka koji su stari stotinama hiljada godina”, kazao je Svante Pabo, direktor Instituta “Maks Plank” za evolutivnu antropologiju u Lajpcigu, u Njemačkoj, i jedan od autora studije objavljene u časopisu “Nature”.

Prethodna najstarija DNK sekvenca hominina – izraz koji označava ljude i njihove pretke, pripadala je djevojčici koja je živjela prije oko 80.000 godina i pripadala misterioznoj azijskoj grupi, poznatoj pod imenom Denisovci.

Kako prenosi AFP, Sima de los Huesos predstavlja najveću svjetsku koncentraciju fosila hominina iz perioda pleistocena, prije 700.000 do 100.000 godina. Do sada je iz tog nalazišta iskopano 28 skeleta.

Pronađeni fosili su prvobitno pripisani Homo heidelbergensisu, prethodniku Homo sapiensa i njegovog rođaka, Neandertalca.

Pabo i njegov tim su očekivali da će analiza DNK pokazati da su imali zajedničkog pretka sa Neandertalcima. To se, međutim, nije dogodilo.

Naučnici su uzeli dva grama koštanog praha sa butne kosti i sekvencirali genom mitohondrijalnog DNK (mtDNK), koji se prenosi majčinom linijom.

Zatim su rezultat uporedili sa genomom modernog čovjeka, majmuna, Neandertalaca i Denisovaca.

Bili su iznenađeni kada su otkrili da su španski hominini zapravo bili u bližem srodstvu sa geografski udaljenim Denisovcima nego Neandertalcima sa kojima imaju morfološke sličnosti, kazao je koautor studije Matijas Mejer.

“Neočekivani rezultati ukazuju na kompleksnost evolucije Neandertalaca i modernog čovjeka”, naveo je Huan-Luis Arsuaga, direktor Centra za istraživanje ljudske evolucije i ponašanja u Madridu.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender