19. 10. 2021.

Pregovori sa Srbijom u decembru!

– Nikada nismo imali ovakav konsenzus – rekao je Kacin tokom sjednice, ističući da je neophodno da se Srbiji da pozitivan signal zbog dosad uloženih napora.

Ovaj dokument, čija je prva verzija predložena Komitetu u oktobru ove godine, u međuvremenu je prošao dva kruga diskusije, a danas je uz manje izmjene usvojen u obliku u kome će Parlament o njemu glasati početkom sljedeće godine.

– Smatramo da međuvladina konferencija EU i Srbije treba da se održi u decembru 2013, ako se ispune uslovi koje je u junu zacrtao Evropski savet – kaže se u predlogu rezolucije.

U predloženoj rezoluciji, vlasti Srbije se pozivaju da istraju u normalizaciji odnosa sa Prištinom, unutrašnjim reformama i borbi protiv korupcije.

Današnja sjednica Spoljnopolitičkog komiteta održana je manje od dvije nedjelje prije ključnog sastanka Ministarskog savjeta EU zakazanog za 17. decembar, na kome će šefovi diplomatija zemalja članica dati konačno mišljenje o datumu prve međuvladine konferencije, koja označava formalni početak pregovora.

Savjet EU je u junu ove godine zaključio da pregovori EU sa Srbijom treba da počnu najkasnije u januaru 2014.

Kako Tanjug saznaje iz diplomatskih izvora u Briselu, među zemljama članicama još traje diskusija da li međuvladinu koferenciju treba održati u decembru, ili sačekati januar.

Rezolucije EP nisu obavezujuće za Savet, ali se uzimaju u obzir tokom donošenja konačne odluke.

Izvor: Telegraf.rs

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender