25. 10. 2021.

Šest neobičnih činjenica o Nikoli Tesli

Evo nekih od najčudnijih činjenica u vezi sa jednim od neopjevanih heroja nauke:

1. Tesla je imao opsesiju u vezi sa brojem 3. Iako je bio genije, Tesla je imao svojih osobenosti. On je bio apsolutno fiksiran na broj tri. Prao je svoje ruke tri puta zaredom, a morao je i da obiđe zgradu tri puta prije nego što bi ušao u nju. Ova opsesija možda je bila manifestacija opsesivno kompulsivnog poremećaja.

2. Tesla je mrzio bisere. Poznati naučnik nije mogao da ih podnese. Zapravo, toliko je mrzio bisere da je odbijao da priča sa ženama koje su ih nosile. Niko nije siguran zašto, iako je i ovo moglo da bude dokaz opsesivno kompulsivnog ponašanja.

3. Živio je u celibatu. Bračni život nije bio za Teslu, koji je jednom prilikom izjavio: „Ne vjerujem da možete da imenujete puno velikih izuma oženjenih muškaraca“. On je, navodno, mislio da bi seks negativno uticao na njegov naučni rad.

4. Stanovao je u hotelskoj sobi. Tesla je proveo mnogo godina u NJujorku, a svoju posljednju deceniju proveo je živeći u sobi hotela NJujorker. Živio je u sobi 3327, dvosobnom apartmanu na trideset trećem spratu.

5. Golubovi su mu bili neobično dragi. Mnogi hrane golubove u parku. Tesli to nije bilo dovoljno. Imao je naviku da bolesne golubove donosi u svoj apartman. Međutim, jedan golub mu je zapravo ukrao srce, kako je napisao: „Volio sam tog goluba kao što muškarac voli ženu, i on je volio mene. Dok god sam je imao, postojala je svrha u mom životu“.

6. Tvrdio je da je izmislio zrak smrti. Tesla je možda volio životinje, ali je posjedovao i nešto mračniju stranu. Zapravo, tvrdio je da je izmislio zrak smrti koji je mogao da šalje čestice kroz vazduh, toliko snažne da bi bile u stanju da unište flotu od 10.000 neprijateljskih aviona, na koje bi bili ispaljeni iz udaljenosti od 320 kilometara.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender