16. 10. 2021.
Banjalučanin tvrdi: Policajci me pretukli jer sam jednog pitao za ime i prezime

Banjalučanin tvrdi: Policajci me pretukli jer sam jednog pitao za ime i prezime

Banjalučanin tvrdi: Policajci me pretukli jer sam jednog pitao za ime i prezime

Tridesetšestogodišnji Dragan Strika tvrdi da su mu pripadnici Centra javne bezbjednosti Banjaluka nanijeli tjelesne povrede nakon što je jednog od policajaca – koji su vršili legitimisanje gostiju lokalu u kojem se i on nalazio – pitao “kako se zove”, jer policajac nije imao službenu legitimaciju na vidnom mjestu.

On kaže da su se policajci nad njim iživljavali čak i u prostorijama Kliničkog centra Banjaluka, dok su čekali ljekara da ga pregleda.

Sve ovo dogodilo se u noći 20/21 novembra ove godine u lokalu ”Castello” u banjalučkom baselju Lazarevo gdje je Dragan Strika boravio sa još nekoliko prijatelja. Prema njegovoj priči, “grešku” je napravio kada je policajca pistao “kako se zove”.

– U kafiću se pojavilo desetak policajca, nakon čega je ugašena muzika, upaljena su svjetla, a policijski službenici su počeli legitimisati prisutne. Jedan od policijskih službenika je prišao  meni i tražio je ličnu kartu na uvid, koju ja nisam imao kod sebe, ali sam mu dao svoje podatke. Ubrzo je prišao drugi policijski službenik koji je u rokovnik pisao podatke o prisutnima koji me je, osim za  podatke, pitao i “zašto pomjeram čaše po stolu”. Ja sam ponovio i njemu svoje ime i prezime, objasnio mu da sam isto to rekao i njegovom kolegi, a pitao sam ga zašto se dere na mene i kako se zove jer nije imao karticu sa imenom i prezimenom koju policajci obično nose na grudima – priča Strika za Kontakt radio.

“Ko si ti da mene pitaš kako se zovem”, odgovorio je policajac i uz pomoć dvojice kolega fizičkom prisilom izveo Dragana Striku napolje. Prilikom “privođenja” policajci su ga više puta udarili u uspjeli su da mu iščaše rame.

– Dok sam stajao kod policijskog vozila, molio sam ih da me odvezu u Službu za pružanje hitne medicinske pomoći jer sam osjetio jak bol u predjelu ramena, ali oni nisu reagovali na to.

Trojica policijskih službenika odvezli su Striku prvo u policijsku stanicu Centar, a nakon njegovih ponovnih molbi, odveli su ga i u Hitnu pomoć gdje mu dežurni ljekar daje uputnicu za hirurško odjeljenje Kliničkog centra. Kako kaže, tek tamo je nastalo pravo ponižavanje.

– Dok smo čekali ljekara, policajci su me cijelo vrijeme psihički i fizički maltretirali, ne ustručavajući se ni medicinske sestre koja je bila prisutna. Nazivali su me majmunom, idiotom i klošarem, vukli me za uši i čupali za kosu, a jedan od njih me je udario nogom – kaže Strika.

Doktor mu je konstatovao iščašenje ramena poslije čega ga policajci vode nazad u policijski stanicu gdje sačinjavaju zapisnike o cijelom slučaju koje je Strika potpisao. Alkotestiranjem je utvrđeno da je  pio alkohol pa mu je napisana kazna zbog vožnje u alkoholisanom stanju. Tom zaključku nije zasmetalo ni to što do ugostiteljskog objekta u kojem je uhapšen uopšte nije došao svojim automobilom i iako uopšte nije priveden tokom vožnje, već u kafani!?

Policija: Opirao se hapšenju, nije povrijeđen, sve je potpisao

Policijski službenici Centra javne bezbjednosti Banja Luka jesu u pomenuto vrijeme, u pomenutom kafiću, vršili raciju i tom prilikom lišili su slobode lice D.S. iz Banja Luke, i to zbog izvršenog prekršaja Ometanje državnih organa u vršenju javnih funkcija po Zakonu o javnom redu i miru RS, nakon čega je sproveden u službene prostorije Centra javne bezbjednosti Banjaluka – kaže se u odgovoru koji nam je dostaljven iz CJB Banjaluka i koji je potpisao načelnik Mladen Marić

Policija kaže da je prilikom lišavanja slobode D.S pružao aktivan otpor, “zbog čega su prema njemu upotrebljena sredstva sile u skladu sa zakonom, kojom prilikom lice nije zadobilo nikakve povrede. “

Navodi se i da je alkotestiranjem D.S utvrđeno prisustvo alkohola u krvi preko 1,0 promil.

‘’Prilikom ispitivanja osumnjičenog D.S. prema njenu se ponašalo u skladu sa zakonom, ostvaren je profesionalni odnos i nakon završene obrade lice je otušteno na slobodu, bez povreda što je lice potvrdilo i svojim potpisom potvrde o otpustu lica lišenog slobode lice. Prilikom otpusta D.S. iz službenih prostorije navedeni nije imao primjedbi na postupanje policijskih službenika’’, stoji u odgovoru iz CJB Banjaluka

U policiji dodaju da u ovakvim slučajevima sve provjerava inspektorat za unutrašnju kontrolu, Jedinice za profesionalne standarde, MUP-a RS koji utvrđuje eventualnu disciplinsku odgovornost policijskih službenika.

Napomenimo da Strika ima ljekarski nalaz kao dokaz da su ga policajci povrijedili. On najavljuje da će istrajati u namjeri da se sve istraži i da policajci koji su ga maltretirali, kako kaže, odgovaraju pred zakonom.

Službena legitimacija: Može i u džepu!?

Član 27. stav 1 Pravilnika o jedinstvenoj policijskoj uniformi i opremi glasi„ policijska značka nosi se iznad sredine lijevog grudnog džepa uniforme ili u kožnom omotu sa službenom legitimacijom“ Znači da se službena legitimacija sa imenom i prezimenom ne mora nositi na vidnom mjestu, kažu u CJB Banjaluka.

(KONTAKT RADIO)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender