20. 10. 2021.

Čubrilović: Obezbijeđena dokumentacija za autoput Doboj-Prnjavor

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović istakao je danas, tokom razgovora sa direktorom Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ u BiH Liborom Krkoškom, da izgradnja autoputa od Doboja do Prnjavora teče planiranom dinamikom.

Sagovornici su konstatovali da je obezbijeđena sva neophodna dokumentacija za izvođenje radova na ovoj dionici autoputa, te da radove kontroliše strani nadzorni organ, izabran na međunarodnom tenderu.

Čubrilović je rekao da je u završnoj fazi davanje saglasnosti za kreditno zaduženje sa Evropskom investicionom bankom /EIB/, te da će uskoro biti potpisan ugovor sa izabranim najpovoljnijim ponuđačem za projektovanje i izgradnju dionice autoputa od Prnjavora do Banjaluke.

U vezi sa izborom ponuđača, po modelu javno-privatnog partnerstva, na izgradnji dionice autoputa Koridora “Pet ce”, koji prolazi kroz Srpsku, resorni ministar je naglasio da se očekuje dostavljanje finansijske ponude od konzorcija koji čine francuski “Bujik” i austrijski “Štrabak”.

Krkoška je ponovio spremnost EBRD-a da sufinansira budućeg privatnog partnera, ukoliko se postigne dogovor o izgradnji dionice Koridora “Pet ce”, koji prolazi kroz Republiku Srpsku.

On je istakao da je saradnja u realizaciji infrastrukturnih projekata u oblasti saobraćaja najpozitivniji primjer koji ova banka ima u Republici Srpskoj, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i veza.

U toku sastanka razgovaralo se i o mogućnosti učešća EBRD-a u finansiranju izgradnje dionice magistralnog puta od Foče do Huma i mosta na Drini, koji povezuje ovu regiju sa Crnom Gorom, o čemu će se, u narednom preiodu, razgovarati i sa predstavnicima Evropske komisije.

Čubrilović je zahvalio na podršci EBRD-a u finansiranju izgradnje značajnih infrastrukturnih projekata u oblasti saobraćaja u Republici Srpskoj.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender