19. 10. 2021.
Revizori: Gradu Banjaluka mišljenje sa rezervom

Gradski budžet pod lupom građana

Novim budžetom predviđene su štednje na skoro svim poljima, preispitivanje svih nadzornih odbora, a preduzet je i niz mjera za, kako je rečeno, jačanje finansijske discipline.

Takođe, rečeno je i da predloženi budžet, koji je za 50 miliona manji od prethodnog, može da obezbijedi da grad Banjaluka ispuni sve obaveze i završi započete projekte u narednoj godini.

Na do sada održanim javnim raspravama u Dragočaju, Obilićevu i Lazarevu predstavnici Administrativne službe grada istakli su da će biti nastavljena ulaganja u infrastrukturne, obrazovne, kulturne ili sportske sadržaje, dok su sredstva za socijalna davanja nešto veća u odnosu na prošli budžet.

Mala zainteresovanost

Ni ove godine interesovanje za učešće u kreiranju budžeta nije bilo na zavidnom nivou, a od par desetina prisutnih na raspravama većina učesnika je postavljala pitanja vezana za komunalnu infrastrukturu ili probleme koji se rješavaju Programom zajedničke komunalne potrošnje.

Mala zainteresovanost je, kako kažu u MZ Obilićevo, posljedica dosadašnje prakse, u kojoj se dešavalo da nadležni jednostavno ignorišu primjedbe, tako da većina ljudi odluči da tih sat-dva rasprave potroši na bilo šta drugo.

Rasprava je održana, ali odlučili smo da sada tek organizujemo sastanak Savjeta građana kako bismo na taj način uputili primjedbe i sugestije.

Imamo mnogo toga da kažemo, ali tokom dosadašnje prakse očigledno je da se razmatraju jedino pismeni predlozi, dok ono rečeno na raspravama uglavnom ne stiže ni do koga, tako da ćemo kao Savjet građana MZ Obilićevo odlučiti šta ćemo da stavimo u primjedbe i sugestije i da to uputimo na razmatranje tim putem – kaže Vanja Janča iz Savjeta građana MZ Obilićevo.

Budžet smanjen, plate nisu

Neke od primjedbi građana koje se tiču nacrta budžeta jesu prije svega primanja zaposlenih u gradskoj administraciji, koja čine trećinu ukupnog budžeta, a iako je bilo govora o smanjenju plata, do značajnijeg pomaka od same najave, ni poslije nekoliko godina priče još uvijek nije došlo.

– Nije mi jasno kako se dešava da je budžet smanjen, da je najavljena štednja, pa je čak i gradonačelnik rekao da ovaj novac nije dovoljan za funkcionisanje grada, a onda na raspravi čujemo sasvim drugu priču. Kako je ovo dovoljno, kako će se invalidima davati više nego do sada i kako će se i dalje graditi i ulagati, a niko ne kaže od čega? Ono što bi bilo realno jeste da smanje sebi plate bar na četvrtinu, bilo bi ako ništa pristojnije od trećine koliko sad uzimaju za ovo što su do sada “postigli radom”, a od tih para da se rješavaju hitni problemi koji su zaostali od prošlih godina.

A da ne pričamo o cijelog godini koja je pred nama – rekao je jedan od učesnika rasprave održane u Obilićevu.

Danas u Zalužanima

Javne rasprave o nacrtu budžeta trajaće do 10. decembra, a danas će se održati u Zalužanima, sa početkom u 17 časova, dok će se sutra rasprave održati u Kolima i Krupi na Vrbasu. Osmog decembra rasprave će se održati u Piskavici i Bronzanom Majdanu, 9. decembra u Novoj varoši, dok će se posljednjeg dana javna rasprava održati u vijećnici Banskog dvora.

/Press RS/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender