25. 10. 2021.
Halitoza – problem neprijatnog daha

Halitoza – problem neprijatnog daha

Halitoza – problem neprijatnog daha

PRIJATAN dah u svakom momentu danas ima mali broj osoba, a najviše problema sa zadahom imaju poslije buđenja. Ova pojava se stručno naziva halitoza, a simptomi nisu prijatni. Javljaju se kao posljedica patoloških promjena u usnoj duplji, ali i različitih fizioloških stanja i sistemskih bolesti u organizmu. Neprijatan miris iz usta mogu da izazovu i cigarete, alkoholna pića, ali i namirnice kao što je bijeli luk. To može da se ublaži pomoću mentol bombona, žvaka, grickanjem začinskih biljaka, posebno peršuna, ispiranjem usta žalfijom…

Kada je riječ o ozbiljnijim zdravstvenim dešavanjima, potrebne su konkretnije mjere, objašnjava specijalista oralne medicine i parodontologije profesor dr Ljiljana Janković iz Klinike za parodontologiju i oralnu medicinu Stomatološkog fakulteta u Beogradu.

– U najvećem broju slučajeva do zadaha dovodi loša higijena usta i zuba. Ukoliko je, uz to, prisutna i anaerobna infekcija, kada se bakterije razmnožavaju, a da im ne treba kiseonik, stvaraju se savršeni uslovi za njihovo naseljavanje u usnoj duplji. Do infekcija najčešće dovodi gingivitis, odnosno upaljeni desni, kao i različiti oblici prilično raširene parodontopatije. U takvim okolnostima stvaraju se dentalni džepovi između zuba i desni ili uvećanje gingiva, gde je praktično nemoguće doprijeti četkicom i obaviti detaljnu higijenu. Ukoliko se naslage ne otklone, eto uslova za pojavu dentalnog plaka i aktivnost bakterija.

* Šta još uzrokuje zadah?

– Neprijatan miris može da izazove i smanjena količina pljuvačke, jer izostaje prirodno spiranje, čišćenje nakupljenih naslaga. Uzrok može da bude i hrana sa jakim mirisima i povećanom količinom mikroorganizama na jeziku. Isto se dešava i kod pojave temperature, koja izaziva suvoću usta, zbog čega je olakšan razvoj bakterija. Međutim, ukoliko se dogodi da se svi navedeni uzročnici uklone, a zadah i dalje ostane, onda treba obratiti pažnju na dešavanja u organizmu. Za početak, svako može da primjeni jednostavan Bremingov test i ustanovi da li je uzrok zadaha van usne duplje. Bremingov test se izvodi tako što osoba treba da zatvori usta i izdahne na nos sa šakom preklopljenom preko nosa. Ukoliko osjeti neprijatan miris, nešto se dešava van usne duplje, u organizmu, i potrebno je da se obrati ljekaru.

ZUBI

* Koji zdravstveni problemi dovode do neprijatnog daha?

– Lepeza uzroka je izuzetno široka, od bolesnih sinusa, tačnije paranazalne šupljine i hronične opstruktivne bolesti pluća, preko oboljenje bubrega, ciroze jetre, dijabetesa, lijekova… Dijabetičarima dah miriše na aceton, a bubrežnim bolesnicima na urin. Ovo, naravno, nije obavezna prateća pojava. Ukoliko hronični bolesnici imaju dobro higijenu usta i zuba, neprijatan miris će izostati. Istina, sa psihijatrijskim bolesnicima kod kojih takođe može da se registruje zadah, priča je malo drugačija. Oni higijenu usta i zuba održavaju dobro ili loše zavisno od bolesti.

* Šta podrazumeva pravilna higijena usta i zuba?

– Svako veče, pred spavanje, važno je da se detaljno operu zubi četkicom i pastom. Četkica bi trebalo da bude od sintetičkih vlakana, veličine koja ne prelazi jedan do jedan i po santimetar dužine, četkanje zuba se izvodi u pravcu njihovog nicanja, odnosno od korena pa naviše. Ako osoba ima 32 zuba, pranje traje najmanje tri minuta, a uveče od tri do pet minuta. Međutim, često četkica nije dovoljan rekvizit, potreban je i dentalni konac, kao i četkica za međuzubni prostor. Pacijenti koji imaju naslage na jeziku trebalo bi da koriste specijalne lopatice za čišćenje jezika ili zubnu četkicu.

* Koja su dodatna sredstva za dentalnu higijenu?

– U ponudi su različite vrste antiseptika koji se koriste dva do tri puta dnevno, u trajanju od 30 sekundi. Poboljšanje postignuto na ovaj način traje do tri časa. Sredstva za ispiranje trebalo bi mjenjati, jer na isti antiseptik može da se stvori rezistencija. U takvoj situaciji očekivani efekat izostaje. Žvakaće gume bez šećera takođe su djelotvorne, čak i kod pacijenata sa smanjenom pljuvačkom, a očuvanim funkcijama pljuvačnih žlezda. Međutim, ukoliko funkcija pljuvačnih žlijezda nije očuvana, primjenjuje se drugi vid terapije. Zapravo, postoji vještačka pljuvačka kojom se prska usna duplja. Ovo je važno da se zna, jer ukoliko pljuvačke nema, lakše se stvara dentalni plak, karijes, a sporije zarastaju i rane.

* Da li je važan i izbor paste za zube?

– U ponudi postoje mnoge vrste, ali bi trebalo koristiti one sa fluorom koje sprečavaju karijes. Ako su u ustima prisutne gljivice, koristi se rastvor sode bikarbone da bi se sprečila njihova kolonizacija. Rastvor se pravi tako što se pola kašičice sode bikarbone pomeša sa 2 dl vode. Preporučuje se i korišćenje antibiotika metronidazola, poznatijeg kao orvažil, u situacijama kada je otežano otkrivanje prisutnih anaerobnih infekcija. Probiotici, a naročito streptococcus salivarius K12, takođe su dobar način za uklanjanje bakterija odgovornih za nastanak zadaha. Međutim, da bi se u potpunosti dokazala njihova djelotvornost, neophodna su dalja istraživanja.

JOGURT

DVIJE ČAŠE JOGURTA

POZNATO je da jogurt osvježava dah, a dnevna doza za svježinu su dve čaše, ustanovili su japanski naučnici. Otkrili su da ovaj napitak od mlijeka smanjuje kvarenje zuba, održava zdravlje usne duplje i grla, a istovremeno smanjuje i želudačne probleme. Ljudi koji svakodnevno konzumiraju jogurt, smanjuju naslage hrane na zubima, čime se spriječava upala desni. Uklanjaju se i bakterije odgovorne za pojavu zadaha. Umesto njih, u usnu duplju se useljavaju “dobre” bakterije iz jogurta, koje ne prave ove probleme.

VJEŽBE JEZIKOM

JOŠ su stari taoisti, sljedbenici filozofskog učenja koje počiva na metafizičkom tumačenju kineskog znaka Tao, znali da određenim vježbama izazovu lučenje pljuvačke, važne u zaštiti zuba i usne duplje od propadanja i od naseljavanja nepoželjnih bakterija, uzročnika infekcija, kao i zadaha. Vježbe se izvode tako što se jezik isplazi na dole, zatim ka gore, lijevo i desno. Zatim se radi druga vežba jezikom u zatvorenim ustima. On se pomjera po nepcima napred-nazad, pa se kruži spoljašnjom i unutrašnjom stranom zuba. Da bi se postigao željeni efekat i stimulisao rad pljuvačnih žlezda, svaka vežba se radi 12 do 36 puta, posebno ona zatvorenih usta.

DOMAĆE PASTE

DJELOTVORNA pasta može na više načina da se napravi i u kućnim uslovima. Za svjež dah i prirodno zdrave zube pravi se mješavina od prstohvata morske soli i sode bikarbone, koja se miješa sa malo meda. Tokom pranja će se osjećati slan ukus, ali kada se zubi dobro isperu, preovladaće svježina. Isti efekat postiže se i kada se na četkicu stavi prstohvat cimeta i time dobro istrljaju zubi.

Izvor: Novosti

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender