20. 10. 2021.

Meron: Presuda Karadžiću 2015., a Mladiću 2016. godine

Predsjednik Haškog tribunala Teodor Meron najavio je da će prvostepena presuda nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću biti izrečena u oktobru 2015. godine, a generalu Ratku Mladiću sredinom 2016. godine.

Predstavljajući izvještaj o radu suda na sjednici Savjeta bezbjednosti UN u NJujorku, Meron je naveo da bi prvostepeno suđenje Goranu Hadžiću trebalo da bude završeno do kraja 2015. godine, dok u procesu protiv lidera radikala Vojislava Šešelja nije mogao da kaže kada se očekuje presuda.

Meron je istakao da se novi sudija u procesu protiv Šešelja “trenutno upoznaje sa predmetom” i da će raspravno vijeće, nakon toga, odlučiti o tome kako da nastavi postupak, javili su beogradski mediji.

“Rasprave o žalbama u procesima protiv Karadžića, Mladića, Šešelja i Hadžića preuzeće rezidualni mehanizam koji nasljeđuje Haški tribunal”, rekao je Meron.

On je ocijenio da je sud u posljednje dvije decenije uradio važan posao, da je vodio krivični postupak protiv 161 osobe, kao i da je pomogao nacionalnim pravosuđima na Balkanu da sama vode suđenja.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc rekao je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN da Srbija marljivo sarađuje sa sudom u Hagu, ali da je potrebno da se istraži i krivično gone oni koji su pomagali u skrivanju haških bjegunaca.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender