25. 10. 2021.
Pet žrtava nevremena u Poljskoj

Pet žrtava nevremena u Poljskoj

Pet žrtava nevremena u Poljskoj

Vatragasna straža je za dva dana izlazila na teren preko 6.000 puta.

Trojica Poljaka poginula su u petak u Poraju, na sjeveru zemlje, kada je na automobil kojim su se vozili palo veliko drvo i prignječilo ih.

Jedan čovjek je stradao kada je vozač zbog jakog vjetra izgubio kontrolu nad autobusom i udario u drvo, a posljednja žrtva je 47-godišnji Poljak koga je u Vroclavu jak vjetar oborio sa balkona objekta u izgradnji.

Ukupno 53 osobe su povrijeđene, uglavnom na jugozapadu i u centralnim vojvodstvima Poljske, javljaju danas poljski mediji.

Juče i noćas je snijeg, koji prati olujno nevrijeme Ksaver, paralisao saobraćaj u Kujavsko-Pomeranijskom vojvodstvu na sjeveru zemlje, gdje su vozači od petka ostali zarobljeni u smetovima i dugim kolonama.

Širom Poljske na terenu je više od 42.000 spasilaca Vatrogasne straže. Od petka su pomagali i da se evakuišu putnici iz vozila zarobljenih na regionalnim putevima na sjeveru, među njima i 42 đaka iz školskog autobusa.

“Većina vozača ostavila je automobile na putu i otišla da provede noć u obližnjiom hotelima. Kola u kojima nema vozača ne možemo da pomjerimo. Veliki problem predstavljaju i kamioni koji stoje jedan pored drugog”, kazao je televiziji TVN24 portparol Generalne direkcije puteva i autoputeva Tomaš Okonjski.

Vjetar udarima snage orkana komplikuje i željeznički saobraćaj zbog drveća popadalog na pruge, vozovi kasne.

Vjetar koji nanosi sneg na piste poljskih aerodroma otežava i avionski saobraćaj, zbog čega je juče bio zatvoren aerodrom u Gdanjsku, a neke letove morali su da otkažu međunarodni aerodromi u Varšavi i Vroclavu.

Zbog pokidanih vodova već pola miliona Poljaka ostalo je bez struje, najviše u vojvodstvu Zapadne Pomeranije koje graničci sa Njemačkom.

Jaka bura paralisala je djelimično i pomorski saobraćaj na Baltiku a brodovi na more tamo gdje saobraćaj nije zabranjen na more izlaze po izričitoj odluci i odgovornosti kapetana. Meteorolozi predviđaju da će olujno nevrijeme Ksaver postepeno slabiti i da će preći Poljsku najkasnije sutra.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender