16. 10. 2021.

Pupovac dobio prijetnje smrću

Kako se saznaje, poruka sa prijetnjom Pupovcu poslata je s adrese koja sadrži ime i prezime, ali nije potpisana. “Unazad nekoliko dana, na ime saborskog poslanika Milorada Pupovca stiže pošta u kojoj se prijeti i smrću, sa izrazitim govorom mržnje i uvredama upućenim pripadnicima srpske manjinske zajednice”, saopštio je ovaj poslanički klub, a prenosi agencija Hina.

Pupovac je potvrdio da je primio prijeteće pismo, koje je prijavljeno policiji. “U poslednje vrijeme primili smo veći broj uvredljivih pisama nego inače, a ovog puta pismo je sadržalo i prijetnju smrću”, rekao je Pupovac u telefonskoj izjavi za Hinu.

On je dodao da i pored toga neće tražiti policijsku zaštitu. “Ovo je moj grad i želim normalno da živim sa svojim sugrađanima”, rekao je.

Uzrok povećanog broja uvredljivih i pretećih pisama vidi u “antimanjinskoj i antisrpskoj atmosferi u Hrvatskoj, zbog koje raste broj ljudi koji smatraju da mogu sebi da dopuste takve stvari”.

Pupovac nije želio da precizira ko širi takvu atmosferu, ali je kazao da se “lako može vidjeti ko to radi u pogledu ćirilice i manjinskih prava”.

“Zagovornici toga su vrlo glasni i primetni u javnosti. Ne želim da ih imenujem, ali činjenica je da, nažalost, u poslednje vreme primamo znatno više takvih pisama”, rekao je Pupovac.

Naglasio je i da je uvredljiva pisma ranije dobijao na privatnu i adresu na Filozofskom fakultetu, a da je ovo prvi put da mu pretnje i uvrede stižu u Sabor.

Kako podseća Hina, pismo uvredljivog i vulgarnog sadržaja nedavno je dobio i predsednik Kluba nacionalnih manjina, zastupnik bošnjačke manjine Nedžad Hodžić, a to pismo pred saborskim plenumom pročitao je upravo Pupovac.

Inače, danas je štab za odbranu hrvatskog Vukovara, organizacije koja se bori protiv ćirilice, saopštio da je do sada prebrojao više od 650.000 prikupljenih potpisa za raspisivanje referenduma o izmeni Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Oni tim referendumom žele da podignu cenzus za upotrebu ćirilice sa 30 na 50 odsto pripadnika nacionalne manjine u lokalnim zajednicama.

Hrvatski političari, uključujući i šefa opozicione Hrvatske demokratske zajednice Tomslava Karamarka, već su se izjasnili protiv održavanja referenduma kojim se traži ograničavanje prava nacionalnih manjina.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender