19. 10. 2021.
Vučić: U ubistvu Ćuruvije učestvovala država

Vučić: U ubistvu Ćuruvije učestvovala država

Vučić: U ubistvu Ćuruvije učestvovala država

Upitan da li će se 15-godišnjica od ubistva Slavka Ćuruvije dočekati uz optužnicu protiv odgovornih za taj zločin, Vučić je rekao da je uvjeren da hoće.

– Došli smo do novih podataka i pomaka u istrazi. Nažalost, po onome što sada imamo, u tom zločinu je učestvovala država, ali nijedan zločin ne sme ostati nerasvetljen i nekažnjen. Očekujem da će počinioci, ali i nalogodavci biti u potpunosti otkriveni – rekao je lider SNS-a.

Komisija za istraživanje ubistava novinara i Kancelarija za slobodu medija OEBS a iz Beča pokreću globalnu kampanju protiv prijetnji i nasilja nad novinarima.

Sama kampanja vezana je za UN inicijativu Borba protiv nekažnjivosti ubistava novinara i nasilja nad novinarima i medijskim radnicima. U sklopu kampanje, u pojedinim listovima objavljene su insertacije sa autentičnom prijetnjom upućenom novinarima, sa ciljem da se javnosti skrene pažnja na prijetnje sa kojima se suočavaju novinari u svom radu.

“Hoćeš da znaš istinu? Hoćeš da otkriješ šta se krije iza svega? Ili hoćeš da te mrak pojede? Ovo nije igra, ovde život malo vredi i zato bolje pazi šta radiš…”. piše između ostalog u prijetećoj poruci.

Komisija za istraživanje ubistava novinara, prvi je institucionalni odgovor na ovu UN inicijativu i može postati model za slične situacije u svetu. U protekloj godini na rešavanju ubistava troje novinara u Srbiji Komisija i radne grupe rade intenzivno, što do sada nije bio slučaj. Imamo u zemlji i četvoro novinara pod 24-satnom policijskom zaštitom u zabrinjavajuće dugom vremenskom periodu – rekao je predsjednik Komisije Veran Matić.

Ubistva

Policija i svi nadležni državni organi u posljednjih gotovo 15 godina nisu uspjeli da razriješe smrt i ubistva novinara Radoslave – Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, a svaka vlast je od odlaska Slobodana Miloševića sa vlasti obećavala razrješenje tih slučajeva.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender