21. 10. 2021.
“Autoprevozu” smeta izbor prevoznika

“Autoprevozu” smeta izbor prevoznika

“Autoprevozu” smeta izbor prevoznika

Iz gradske uprave poručuju da to nije tačno.

Izvršni direktor “Autoprevoza” Dejan Mijić kazao je da je ovo preduzeće do sada obavljalo javni gradski prevoz na tzv. grupi linija broj jedan, te da je u svom sastavu imalo određene linije gradskog i prigradskog prevoza.

– Sada su na čudan način izvučene neke linije, čime je smanjena grupa i formirana još jedna. Nemamo ništa protiv toga, međutim, u javnom pozivu i pravilniku su navedene određene stvari za koje smatramo da se kose sa propisima i pravilnicima koji važe u RS i BiH – rekao je Mijić.

Naglasio je da je prigovor, osim upravi grada, upućen i Ministarstvu saobraćaja i veza RS i inspekciji.

– Želimo da skrenemo pažnju, jer je pravilnik načinjen protivzakonito i na našu štetu, s ciljem da nam se ograniči broj linija. Za razliku od drugih prevoznika, mi imamo dovoljan broj radnika za ovaj broj linija. Ali, ako izgubimo te linije, bićemo prisiljeni da ih otpustimo – kazao je Mijić.

Dodao je da “Autoprevoz” ima nove autobuse, za razliku od drugih prevoznika, čija su vozila stara po osam i deset godina.

U gradskoj upravi su rekli da je sva potrebna procedura, propisana Zakonom o prevozu u drumskom saobraćaju RS i odlukom o javnom prevozu lica i stvari, u cijelosti ispoštovana.

– Grad je dobio od Ministarstva saobraćaja i veza RS pozitivno mišljenje o izmjeni odluke, kojom je definisan način izbora prevoznika putem javnog poziva – kazali su oni.

Dodali su da javni poziv ni na koji način ne favorizuje nijednog prevoznika, jer svaki od njih pod istim uslovima može da se prijavi za bilo koju od pet grupa.

– “Autoprevoz” je trenutno zbog neposjedovanja kapaciteta uveo kooperante na svim svojim prigradskim i pojedinim gradskim linijama, te ne stoje navodi da neko njima oduzima posao, kada ga oni sami daju drugim prevoznicima – rekli su u gradskoj upravi.

Dodali su da nijedan drugi prevoznik, od ostalih sedam, koji trenutno obavljaju javni prevoz na području grada, nije uputio bilo kakav prigovor na zakonitost ili uslove javnog poziva, iz čega je jasno da grad ima isti tretman prema svima.

Novim pravilnikom predviđeni su stroži uslovi za izbor prevoznika.

Ministarstvo

Iz Ministarstva saobraćaja i veza RS kratko su poručili da je predložena odluka o javnom prevozu lica i stvari na području grada sačinjena u skladu sa Zakonom o prevozu u drumskom saobraćaju RS.

/Glas Srpske/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender