25. 10. 2021.
Dima: Volim Srbe jer su velike patriote

Dima: Volim Srbe jer su velike patriote

Dima: Volim Srbe jer su velike patriote

Rolan Dima (91), ministar spoljnih poslova Francuske u vrijeme Fransoa Miterana, od 1988. do 1993. istakao je da Srbija na putu ka EU može da računate na pomoć Francuske, ali i da voli Srbe jer su velike patriote iako imaju težak karakter.

Otac mi je prepričavao događaje iz Prvog svjetskog rata. Sakupljao sam tada figurice starih ratnika. Imao sam kolekciju srpskih vojnika.

Obožavao sam njihovu uniformu. U mladosti sam se dosta interesovao za srpsku istoriju. Impresioniran sam hrabrošću i odvažnošću Srba. Velike ste patriote.

Gajim snažna osjećanja prema Srbima, čak i onda kada kažu da imate težak karakter – objašnjava Dima.

Francuska štampa jednom je prilikom prenijela da su, devedesetih, Spomenik zahvalnosti Francuskoj u Beogradu, ali i drugi spomenici u zemlji koji svjedoče o francusko-srpskom prijateljstvu, prekriveni crnim zastorima.

Miteran me je pozvao da odmah dođem kod njega. Bio je to impresivan gest, miran protest, direktna primjedba Francuskoj da je zaboravila Srbe. Miteran je bio potresen.

Nije bio ljut na Srbe, već na one koji su stvorili takvu situaciju da Srbi protestuju na ovaj način. Tada sam otišao u Srbiju i sreo se s Miloševićem. Imao je jak karakter. Djelovao je impresivno. Ostao sam s njim u veoma dobrim odnosima – ispričao je Dima.

On je u intervjuu “Novostima” dodao i da proklamovanje nezavisnosti Kosova nije u skladu s međunarodnim pravom, ali i da Srbija može da računa na pomoć Francuske na svom putu ka EU.

/Telegraf, Novosti/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender