25. 10. 2021.
Iran jača tehnologiju za uranijum

Iran jača tehnologiju za uranijum

Iran jača tehnologiju za uranijum

Portparol Behrouz Kamalvandi rekao je, prema državnoj agenciji IRNA, da su završena početna testiranja nove generacije usavršenih centrifuga, naglasivši da je Iran i dalje odlučan da nastavi da prerađuje uranijum za, kako tvrdi, proizvodnju goriva za nuklearne elektrane.

“Nova generacija centrifuga je visokog kvaliteta u poređenju s mašinama prve generacije, a prvi testovi su već urađeni”, rekao je Kamalvandi.

Kako prenosi Rojters, on je dodao da je izgradnja nove generacije centrifuga za obogaćivanje uranijuma urađena u skladu sa pristupom Iranske nuklearne agencije unapređenju kvaliteta mašina i povećanju stope proizvodnje, uz maksimalno korišćenje infrastrukture.

Kamalvandi je dodao da je o razvoju događaja obaveštena Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Inspektori Ujedinjenih nacija doputovali su u Teheran, gdje prvi put za više od dve godine treba da posjete postrojenje povezano s planiranim postavljanjem reaktora teške vode u Araku, koji bi mogao da se koristi za gorivo za atomsku bombu.

Obustava izgradnje reaktora u Araku je deo prelaznog dogovora koji je postignut u pregovorima između Irana i šest svjetskih sila, u Ženevi prije dvije nedjelje.

Dogovor predviđa i obustavljanje obogaćivanja uranijuma na šest mjeseci, kao i djelimično ukidanje privrednih sankcija zapadnih sila protiv Irana.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender