16. 10. 2021.
Kineski brodovi u spornim vodama

Kineski brodovi u spornim vodama

Kineski brodovi u spornim vodama

Ovo je prvi incident od kada je Tokio Pekingu, prošlog mjeseca, uveo zonu zabrane leta u toj oblasti.

Brodovi su ušli 12 nautičkih milja u japanske teritorijalne vode oko 9 časova kod jednog od Senkaku ostrva i napustili to područje malo poslije podneva po lokalnom vremenu, prenosi Rojters.

To je prvi put da su uočeni kineski brodovi da plovidbe tim vodama, od kada je Peking 22. novembra podigao regionalne tenzije sa objavljivanjem svoje mape Vazdušne odbrambene identifikacione zone u Istočnom kineskom moru – teritoriju na koju, pored Kine, pravo polažu Japan, Tajvan i Južna Koreja, a na kome se nalazi lanac spornih ostrva.

Rojters podsjeća da su kineski brodovi ranije plovili oko spornih ostrva, ali su ostajali daleko od ulaska u teritorijalne vode Japana.

Na sporna ostrva u Istočnom kineskom moru, u Japanu poznata kao Senkaku, u Kini kao Diaoju, pravo polažu Peking i Tokio, a spor je nastao pošto je Japan prošle godine kupio tri nenastanjena ostrva od privatnog japanskog vlasnika u čijem su posjedu bila od 1972. godine.

Kina je saopštila da svi avioni koji prelijeću tu zonu moraju da ranije da obavijeste (podnesu planove leta) i da se identifikuju ili će se suočiti sa “vanrednim odbrambenim merama” kineskih snaga.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender