25. 10. 2021.

Neophodno ostvariti sve predviđene politike

On je rekao da je budžet Republike Srpske za 2014. godinu i razvojni i socijalni, na šta je Vlada Srpske ponosna.

“Nemoguće je razdvojiti ove dvije komponente, jer je naše društvo izašlo iz rata sa ogromnim posljedicama”, rekao je na konferenciji za novinare u Banjaluci Tegeltija..

Prema njegovim riječima, razvojna komponenta budžeta odnosi se na rasterećenje privrede, jer se procjenjuje da će po osnovu izmjena Zakona o porezu na dohodak privredi ostati najmanje oko 80 miliona KM koji će joj pomoći da smanji svoju nelikvidnost, te nastavi da ulaže u svoje proizvodne kapacitete kako bi podigli kvalitet rada i postigli veći stepen konkurentnosti.

Tegeltija je naglasio da Vlada Srpske, kada je riječ o socijalnoj komponenti, neće dozvoliti bilo kakvo umanjenje dostignutog nivoa prava, bez obzira što mora štedjeti na svim drugim pozicijama.

“I ove godine obezbijedili smo dodatni rast ličnih i porodičnih invalidnina za pet odsto dodatnim izvorima sredstava koje smo planirali u budžetu, kao i dodatna sredstva za nastavak rasta penzija u 2014. godini, te dodatna sredstva za Fond zdravstvenog osiguranja, koja su neophodna za nesmetano funkcionisanje”, istakao je Tegeltija.

On očekuje da će Narodna skupština Republike Srpske danas usvojiti ekonomsku politiku, te podsjeća da je sinoć usvojen budžet Republike Srpske.

“Žao nam je što je procedura usvajanja budžeta Republike Srpske protekla na način na koji je protekla. Radili smo 10 mjeseci na njemu sa željom da predstavimo sve elemente budžeta, a opozicija nije imala strpljenja ili želje da radi na raspravi o njemu. Čini nam se da je njihov osnovni cilj bio da budžet ne bude usvojen u zadatom roku”, dodao je Tegeltija.

On je rekao da današnji nastavak rasprave u parlamentu Srpske, koji je obilježilo uništavanje imovine Narodne skupštine, najbolje govori o namjerama opozicije.

Tegeltija je rekao da je Vlada opredijeljena da u 2014. godini sa socijalnim partnerima radi na izmjenama zakona o radu.

On je dodao da je Vlada Srpske ove godine, kao nikada do sada, postigla veliki stepen saglasnosti kada je riječ o ekonomskoj politici i budžetu Republike Srpske sa svim socijalnim partnerima.

“U ekonomskoj politici smo rekli šta mislimo uraditi sa platama zaposlenih u javnom sektoru i radićemo onako kako je definisano. Precizirali smo u ekonomskoj politici i budžetu da su plate na nivou iz decembra 2013. godine. Sindikat i zaposleni u javnoj upravi trebaju imati više povjerenja prema Vladi, ali i saglasnosti sa ostalim socijalnim partnerima”, poručio je Tegeltija.

Izvor: Aencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender