21. 10. 2021.
Petarde i vatromet donose kazne

Petarde i vatromet donose kazne

Petarde i vatromet donose kazne

Inspektor Sektora policije u Centru javne bezbjednosti Banjaluka Momčilo Marić rekao je da kazne za nedozvoljenu upotrebu pirotehničkih sredstava iznose od 300 do 6.000 maraka, dok su za maloljetna lica roditelji prekršajno odgovorni.

– Akcija je počela 2. decembra, ali smo već podnijeli jedan zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka – rekao je Marić.

On je istakao da je u toku prošle godine jedno maloljetno lice zadobilo povrede od pirotehničkih sredstava. Policajci su prošle godine jednom licu oduzeli više od 1.500 komada pirotehničkih sredstava i kaznili ga sa hiljadu maraka i 150 KM troškova.

– U periodu od decembra 2012. do 15. januara ove godine izdata su četiri prekršajna naloga prema Zakonu o javnom redu i miru i jedan zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka – naglasio je Marić.

Dodao je da je propisano da se pirotehnička sredstva drugog razreda mogu prodavati u maloprodajnim objektima samo licima starijim od 18 godina, i to u periodu od 15. novembra do 30. januara.

– Predviđene novčane kazne, prema Zakonu o prometu eksplozivnih materija i zapaljivih tečnosti, za fizička lica su od 300 do 1.500 maraka, a za odgovorna lica u preduzeću ili drugom pravnom licu od 1.000 do 3.000 maraka – rekao je Marić.

U banjalučkoj firmi “DIO komerc” kazali su da su oni jedini na području BiH ovlašćeni za prodaju pirotehničkih sredstava i izvođenje vatrometa.

– U našim prodavnicama postoje različite vrste pirotehničkih sredstava razvrstanih u četiri kategorije. U prve dvije kategorije spadaju pirotehnička sredstva koja su namijenjena za trgovinski promet, dok treću i četvrtu kategoriju čine sve vrste vatrometa – rekao je vlasnik pirotehničke radnje “DIO komerc” Ostoja Divljak.

On je dodao da pirotehnika prve kategorije podrazumijeva dječiji program i ta sredstva mogu da kupe mlađi od 18 godina bez prisustva roditelja.

– To su uglavnom petarde koje su bezopasne i ne mogu da nanesu povrede. Sva ostala pirotehnika ne smije se prodavati maloljetnicima – kazao je Divljak.
Petarde

Banjalučanka Marica Škorić kaže da djeca i omladina vrlo često namjerno bacaju petarde na mjesta gdje ima više ljudi.

– Dešavalo mi se da čekam autobus sa djecom koja idu iz škole i dok stojimo neprimjetno priđu iza leđa i spuste petardu. Tako se zabavljaju – ogorčena je Škorićeva.

/Glas Srpske/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender