28. 10. 2021.
Prije 22 godine Crvena zvezda postala klupski šampion svijeta (FOTO) (VIDEO)

Prije 22 godine Crvena zvezda postala klupski šampion svijeta (FOTO) (VIDEO)

Prije 22 godine Crvena zvezda postala klupski šampion svijeta (FOTO) (VIDEO)

U vremenu kada srpski fudbal malo čime uspijeva da nas obraduje, ostalo nam je da se prisjećamo slavnih dana sada već daleke prošlosti.

Jedan od trenutaka definitivno vrijednih sjećanja je 8. decembar 1991. kada je Crvena zvezda u Interkontinentalnom (Tojota) kupu u Tokiju savladala čileanski Kolo Kolo 3:0 i postala (u to vrijeme nezvanični) klupski prvak svijeta. Od 2005. takmičenje je zamijenjeno zvaničnim Svjetskim prvenstvom za klubove.

Najbolja generacija Crvene zvezde, ujedno najuspješnija koju je uopšte imao srpski i jugoslovenski fudbal, trijumfom u prestonici Japana nadogradila je dugo očekivano osvajanje Kupa šampiona, kada je u Bariju 29. maja iste godine u finalu na penale savladala Olimpik iz Marseja 5:3, poslije 120 minuta igre bez golova.

Sastav u Tokiju bio je nešto izmjenjen u odnosu na onaj iz Barija, u međuvremenu su otišli golman i kapiten Stevan Stojanović, Robert Prosinečki, Dragiša Binić, Slobodan Marović, Refik Šabanadžovič i trener Ljupko Petrović, što nije spriječilo crveno- bele da pokažu protiv osvajača Kopa libertadores da im u to vrijeme na svijetu nije bilo ravnih.

Zvezda je nastupila u sastavu: Milojević, Radinović, Vasilijević, Jugović, Belodedić, Najdoski, Ratković, Stošić, Pančev, Savićević, Mihajlović, sa trenerom Vladicom Popovićem.

02

Junak utakmice bio je Vladimir Jugović, dvostruki strijelac u 21. i 59. minutu, ujedno i učesnik akcije kod trećeg gola u 71. minutu kada je Darko Pančev na dodavanje Siniše Mihajlovića zatresao mrežu.

Zvezda je u 43. minutu ostala sa igračem manje poslije isključenja kapitena Dejana Savićevića, asistenta kod prvog gola, ali čileanski klub i sa brojčanom prednošću do kraja je ostao u podređenoj ulozi.

Zvezdina dominacija Evropom i svijetom, nažalost, nije dugo trajala, u to vreme Jugoslavija je u ratu doživljavala tragični kraj, a 1992. godine uvedene su i sankcije Ujedinjenih nacija, čija je jedna od posljedica bio i raspad velikog tima Zvezde i odlazak u inostranstvo.

U ove dvije decenije i nešto više, najtrofejniji srpski fudbalski klub doživio je sunovrat i sada je u teškoj materijalnoj situaciji opterećen dugovima koji iznose više od 40 miliona evra, a budućnost je, u najboljem slučaju, neizvjesna.

03

Iz vremena kada je Zvezda pokorila svijet u klubu su trenutno tri čovjeka, predsjednik Dragan Džajić, tim-menadžer Mirko Abramović i ekonom Stojan Milanović.

Za danas u podne zakazan je svečani koktel na Marakani čime će Zvezda obilježiti godišnjicu jednog od najvećih uspjeha, a domaćin će biti predsjednik Džajić, piše Telegraf.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender