16. 10. 2021.
Mirni protest četiri granska sindikata

Mirni protest četiri granska sindikata

Sindikati: Jedino radnici ništa nisu dobili u ekonomskoj politici i budžetu

Predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić je, u obraćanju parlamentu RS-a, tokom rasprave o Prijedlogu ekonomske politike RS-a za narednu godinu, istakla da će sindikalci uputi zahtjev za povećanje najniže plate u RS.

– U realnom sektoru plata se svela na 370 KM i to već nekoliko godina, a od tog iznosa se ne može živjeti. Svi su nešto dobili u ovoj ekonomskoj politici i budžetu RS, osim radnika; navela je Mišić i dodala da nije dobro suprostavljati radnike kada su u pitanju plate, te ih nazivati “neradnicima”, već im se moraju zadržati sva stečena prava.

Ukazala je i na veliku nezaposlenost u RS-u, čija je stopa 39,3 posto, a da se procjenjuje da između 60.000 do 80.000 radi „nacrno“, dok je prosječna plata svakog mjeseca sve manja, a troškovi života više od duplo veći od te zarade.

Ni predsjednik Konfederacije sindikata RS-a Obrad Belenzada nije ubijeđen da će najavljene mjere Vlade RS-a dovesti do većeg rasterećenja privrede.

– Nije rasterećenje privrede samo 200 KM neoporezivnog dijela ličnog dohotka – rekao je Belenzada podsjetivši i da su radnici u privredi najugroženija kategorija stanovništva, a da je zadnji put cijena rada u privredi povećana još 2006., dok su istovremeno rasli troškovi života.

I to, kaže, nije dobro, jer ima i onih koji nisu primili i do 30 plata, a i kada ih prime one su minimalne.

– Ti radnici, koji treba da pokreću RS, su ugroženi – naglasio je Belenzada i naveo da mali broj radnika u privredi ne mogu „nositi“ razvoj RS-a.

Ukazao je takođe i na smanjen broj preduzeća koja rade u RS-u, te pozvao Vladu RS-a da radi na rješavanju ovih problema.

Predsjednik Privrede komore RS-a Borko Đurić ističe da su sugestije privrednika uvažene, jer prvi put nisu predložena nova opterećenja realnog sektora, već se nekim mjerama predviđa i rasterećenje tog sektora.

Đurić kaže da su zacrtani ciljevi ekonomske politike prihvatljivi, jer se u prvi plan stavlja povećanje privredne aktivnosti i rast zaposlenosti, te povećanje konkurenosti i smanjenje nelikvidnosti realnog sektora, ali je i pozvao Vladu da predloži mjere izlaza iz krize domaće privrede, jer će u suprotnom ona postati trajna kategorija.

Ipak, ukazao je na nepovoljnu strukturu BDP-a, jer u njemu najveći udio ima trgovina, a tek na četvrtom mjestu je prerađivačka industrija, a ukazao je i na visoku nezaposlenost i potrebu da se stvore uslovi za nove projekte i privlaćenje domaćih i stranih investitora te ukidanje administrativnih barijera.

U Skupštini RS-a samo su poslanici vladajuće većine, jer je opozicija i danas napustila sjednicu parlamenta nezadovoljna jer se o ovom važnom dokumentu raspravlja bez direktnog televizijskog prijenosa i nakon što je usvojen budžet prije rasprave o ekonomskoj politici.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender