20. 10. 2021.

Oduzeta roba vrijedna 90.000 maraka

Službenici UIO u Regionalnom centru Tuzla vršili su detaljne preglede putničkih automobila i autobusa na graničnim prelazima Rača i Pavlovića most i tom prilikom otkrivena je roba koja nije bila prijavljena za uvozno carinjenje.

Pronađene su željezne cijevi, metalni dijelovi za traktor, ženske čarape, kožna galanterije, mobilni telefoni, tekstilni predmeti i lijekovi.

Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuje se na 30.000 KM, a protiv odgovornih lica podneseni su zahtjevi za pokretanje prekršajnih postupaka pred nadležnim sudom, saopšteno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Na osnovu prikupljenih obavještajnih podataka o nezakonitom uvozu robe u BiH, Službenici UIO u regionalnom centru Tuzla izvršili su kontrole kod obveznika koji posluju na Tržnici Arizona i tom prilikom otkrili različitu robu za koju nisu postojali dokazi o porijeklu, pa se sumnja da je roba prokrijumčarena u BiH, bez provođenja zakonski predviđenog uvoznog carinjenja i plaćanja uvoznih dažbina.

Riječ je o većoj količini obuće, kožne galanterije, donjem vešu, različitim odjevnim predmetima ukupne vrijednosti 60.000 KM.

S obzirom na utvrđene nepravilnosti iz Zakona o carinskim prekršajima BiH, roba je privremeno oduzeta, a protiv odgovornih i pravnih lica nadležnim sudovima podneseni su zahtjevi za pokretanje prekršajnih postupaka.

U saopštenju se dodaje da su u posebnoj kontroli službenici UIO, u saradnji sa službenicima Granične policije BiH, kod jednog pravnog lica na području Tržnice Arizona pronašli 17 optičkih nišana za puške.

Pronađena roba privremeno je oduzeta, a protiv pravnog i odgovornog lica biće podnesen Zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka pred nadležnim sudom.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender