25. 10. 2021.
Ukrajinski “Marš miliona”: Srušimo tiranina

Ukrajinski “Marš miliona”: Srušimo tiranina

Ukrajinski “Marš miliona”: Srušimo tiranina

Protestu opozicije na Trgu nezavinost priključila se, iz zatvora, bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko koje je, u pisanoj poruci, pozvala okupljene da zahtijevaju hitnu Janukovičevu ostavku.

“Janukovič je donio odluku da se pridruži klubu diktatora. Mi (Ukrajinci) moramo mirno i legalno da ga zbacimo s vlasti. On više nije predsjednik naše države, on je tiranin koji mora da odgovari na svaku kap krvi koja je prolivena”, navodi se u poruci koju je pročitala je njena ćerka Jevgenija Timošenko, prenijela je agencija AFP.

Opozicija je nazvala današnje demonstracije “marš miliona”, uz poziv Ukrajincima da dođu u znak protesta zbog policijske brutalnosti i odbijanja da priznaju bilo kakve dogovore koje je Janukovič postigao s Rusijom.

“Idite na Maidan (Trg nezavinosti)” , poručila je Timošenko na Tviteru i dodala “jurićemo ga (Janukoviča), dok ne padne”, dodaje AP.

“Ovdje smo jer tražimo da vlada i predsjednik Viktor Janukovič podnesu ostavku. Tražimo i da se potpiše Sporazum o pridruživanju sa Evropskom Unijom, i na kraju tražimo da prestane politička represija”, kaže demonstrant Anatolij Gorjačev.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine je saopštilo da se u Kijevu pripremaju provokacije jer se oko 200 mladih ljudi s maskama, palicama i Molotovljevim koktelima sprema da krene prema sjedištu predsjedničke administracije i ministarskom kabinetu.

02

Ministarstvo je navelo da se na Trgu nezavisnosti čuju pozivi “za napade na organe državnih vlasti”, prenijela je agencija RIA Novosti.

I lider opozicione partije UDAR Vitalij Kličko pozvao je danas učesnike protesta na Trgu nezavisnosti da se mirnim putem bore protiv politike sadašnje vlasti.

“Pozivamo na štrajk i uvjereni smo da ćemo uspjeti da mirnim putem zbacimo vlast, da ostvarimo svoj cilj. Naš miting je miran i bilo kakva agresija biće smatrana provokacijom. Molim svakog od vas da ne odgovarate na provokacije”, rekao je Kličko.

Oko 200.000 demonstranata okupilo se na Trgu nezavisnosti, navodi francuska agencija AFP, dok ruski Itar Tass navodi da je oko 15.000 pristalica vladajuće Partije regiona dalo podršku svom predsjedniku na odvojenom skupu u Marinski parku nedaleko od zgrade parlamenta.

U saopštenju Partije regiona navodi se da su okupljeni pozvali na mirno rješenje situacije u zemlji i osudili akcije suprotnih, opozicionih, snaga, koje po njima imaju za cilj izazivanje podjela u društvu.

Bivši predsjednik Evropskog parlamenta Jerži Buzek izjavio je da je ukrajinska opozicija spremna na kompromis i da nema dugoročne zahtjeve, javlja Itar Tass.

Prema njegovim riječima opozicija “ne očekuje više novi vladin kabinet, već insistira na nekim parcijalnim promjenama”.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender