19. 10. 2021.
Poslanici o radu MUP-a

Usvojen Budžet Srpske od 2.025.000.000 KM

Budžet su podržala 42 poslanika, niko nije bio protiv, dok su dva poslanika bila uzdržana. Glasanju nisu prisustvovali poslanici SDS, PDP i NDP.

Ukupni budžetski prihodi u 2014. godnini iznose 1.620.458.000 KM, dok su ukupni budžetski rashodi i izdaci za nefinansijsku imovinu 1.530.405.400 KM.

Poreski prihodi u idućoj godini planirani su u iznosu od 1,4 milijarde KM, što predstavlja povećanje od 11,5 miliona KM, odnosno 0,8 odsto u odnosu na ovogodišnji rebalans.

Prihodi po osnovu poreza na dobit u 2014. godini iznose 140,5 miliona KM, što predstavlja uvećanje od 4,1 milion KM, odnosno tri odsto u odnosu na ovogodišnji rebalans.

Prihodi po osnovu poreza na dohodak u 2014. godini iznose 176,6 miliona KM, što predstavlja umanjenje od 26,5 miliona KM, odnosno 13,1 odsto u odnosu na ovogodišnji rebalans, navodi se u obrazloženju Prijedloga budžeta.

Po osnovu projektovanih prihoda od indirektnih poreza, očekuje se da će biti doznačen iznos od 1,06 milijardi KM sa ino-dugom, što predstavlja uvećanje od 16,6 miliona KM, odnosno 1,6 odsto u odnosu ovogodišnji rebalans.

U 2014. godini očekuje se 169,2 miliona KM neporeskih prihoda, što predstavlja umanjenje od 11,5 miliona KM, odnosno 6,3 odsto u odnosu na ovogodišnji rebalans budžeta.

Rashodi za lična primanja u 2014. godini iznose 659,6 miliona KM, što predstavlja uvećanje od tri miliona KM, odnosno 0,4 odsto u odnosu na ovogodišnji rebalans.

Sredstva planirana za rashode po osnovu korištenja robe i usluga u 2014. godini iznose 104,6 miliona KM, dok sredstva za subvencije iznose 108 miliona KM.

Subvencije za podsticaj razvoja poljoprivrede i sela iznose 60 miliona KM, subvencije Željeznicama Republike Srpske 25 miliona KM, a subvencije za podsticaj i razvoj privrede 10 miliona KM.

Subvencije za programe podrške investicijama i zapošljavanju iznose 4,3 miliona KM, subvencije ЈP Aerodromi RS 1,9 miliona KM, subvancije nefinansijskim subjektima u oblasti šumarstva 1,6 miliona KM, subvencije kamatne stope za stambeno kreditiranje mladih i mladih bračnih parova milion KM.

Grantovi u 2014. godini iznose 26 miliona KM, što predstavlja umanjenje od 3,6 miliona KM, odnosno 12,2 odsto u odnosu na ovogodišnji rebalans.

Doznake na ime socijalne zaštite koje se isplaćuju iz budžeta Republike u 2014. godini planirane su u iznosu od 251,6 miliona KM, što predstavlja uvećanje od 12,6 miliona KM, odnosno 5,3 odsto u odnosu na sredstva koja su planirana rebalansom budžeta za 2013. godinu.

Za porodične invalidnine planirano je 85,4 miliona KM, lične invalidnine 70 miliona maraka, borački dodatak 49,1 milion KM, sredstva za Program socijalnog zbrinjavanja radnika 10 miliona KM, civilne invalidnine 6,5 miliona KM, za prevoz učenika 5,1 milion KM, doznake za finansiranje povratka u Republiku Srpsku četiri miliona maraka.

Budžetska rezerva u 2014. godini iznosi dva miliona KM, dodaje se u ovom dokumentu.

OPOZICIЈA NAPUSTILA ZASЈEDANJE ЈER NEMA TV PRENOSA

Šef poslaničkog kluba SDS u NSRS Vukota Govedarica izjavio je da su poslanici SDS, PDP i NDP odlučili da ne učestvuju u večerašnjoj raspravi o Prijedlogu budžeta Srpske za narednu godinu, jer nije omogućen direktan televizijski prenos skupštinskog zasjedanja.

Govedarica je sinoć novinarima u Banjaluci, nakon što su poslanici opozicije napustili skupštinsku salu, rekao da predsjednik parlamenta Srpske bez opravdanog razloga odlučuje da parlament večeras radi do ponoći.

Govedarica je istakao da se, uprkos ranijem dogovoru o direktnom javnom televizijskom prenosu skupštinskog zasjedanja, u popodnevnom dijelu zasjedanja prave opstrukcije, kako građani Srpske ne bi vidjeli šta se u parlamentu dešava.

RAZMOTREN PRIЈEDLOG ZAKONA O IZVRŠENJU BUDŽETA

Ren je po hitnom postupku Prijedlog zakona o izvršenju budžeta RS za 2014. godinu kojim se propisuje način izvršenja budžeta. Ministar finansija Zoran Tegeltija istakao je da je zakonskim rješenjima definisano da se ukupni izdaci budžetskih korisnika, uključujući i izdatke za otplatu duga, raspoređuju po budžetskim korisnicima u skladu sa budžetom za narednu godinu.

“Definisano je da Ministartvo finansija Srpske upravlja i kontroliše priliv i odliv novčanih sredstava prema usvojenom budžetu”, rekao je Tegeltija, obrazlažući zakonska rješenja.

Parlament Srpske razmotrio je po hitnom postupku i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o porezu na dohodak kojim je predviđeno da neoporezivi dio plate u narednoj godini bude 200 KM, a ne 150 maraka.

Tegeltija je naglasio da se zakonskim rješenjima omogućava oslobađanje od plaćanja poreza na dohodak za isplate dnevnica i troškova službenih putovanja članovima organa udruženja građanja po njihovom opozivu.

RAZMOTREN PRIЈEDLOG ODLUKE O KRATKOROČNOM ZADUŽIVANJU

NSRS razmotrila je sinoć odluku o kratkoročnom zaduživanju Republike Srpske emisijom trezorskih zapisa, kojom je predviđeno da maksimalan iznos kratkoročnog duga u toku 2014. godine može da bude najviše do 122.000.000 KM. Stanje kratkoročnog duga po osnovu emitovanih trezorskih zapisa ne može preći iznos od osam odsto redovnih prihoda ostvarenih u prethodnoj fiskalnoj godini, navodi se u obrazloženju ove odluke.

Kamatna stopa na osnovu navedene vrste zaduživanja može da bude maksimalno Euribor plus 3,75 odsto i rok dospijeća može da bude najduže godinu dana.

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće nastavljena danas razmatranjem Prijedloga odluke o prihvatanju zaduženja Srpske prema Evropskoj investicionoj banci po Projektu izgradnje autoputa Banjaluka-Doboj.

Poslanici će razmatrati i po hitnom postupku i Prijedlog ekonomske politike Republike Srpske za 2014. godinu.

/RTRS/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender