25. 10. 2021.
Usvojena Ekonomska politika Srpske za 2014., opozicija povadila mikrofone i napustila salu

Usvojena Ekonomska politika Srpske za 2014., opozicija povadila mikrofone i napustila salu

Usvojena Ekonomska politika Srpske za 2014., opozicija povadila mikrofone i napustila salu

Ciljevi Ekonomske politike su rasterećenje privrede, podrška realnom sektoru, očuvanje radnih mjesta i dodatno zapošljavanje, te realizacija kapitalnih investicija. Premijerka Željka Cvijanović rekla je da će Ekonomska politika odgovoriti svim izazovima u narednoj godini.

OPOZICIЈA NAPUSTILA ZASЈEDANJE

Poslanici opozicije i danas su napustili skupštinsku salu. Poslanici SDS-a, NDP-a i PDP-a bojkotuju zasjedanje. Povadili su mikrofone i predali ih predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Igoru Radojičiću i zatim napustili skupštinsku salu.

Šef Kluba poslanika SDS-a u NSRS Vukota Govedarica izjavio je da opozicija nije spremna na bilo koju vrstu poniženja.

“Poslanici opozicije su u znak protesta izvukli mikrofone iz konzola. Mi samo želimo da radimo i da prikažemo realnu sliku o parlamentu Srpske”, rekao je Govedarica novinarima.

Šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Zoran Đerić kaže da u Srpskoj “nema demokratije” i da će opozicija “još žešće nastaviti da djeluje”.

Šef Kluba poslanika NDP-a u parlamentu Republike Srpske Krsto Јandrić naglasio je da se vlast u Srpskoj plaši javnosti, “jer su rezultati njihovog rada katastrofalni”.

Nakon otklanjanja tehničkih problema nastavljena je sjednica Narodne skupštine.

O ZADUŽENJU ZA PROЈEKAT IZGRADNJE AUTOPUTA BANJALUKA-DOBOЈ

NSRS razmotrila je prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja Srpske prema Evropskoj investicionoj banci po projektu izgradnja autoputa Banjaluka – Doboj u iznosu od 160.000.000 evra.

Cilj realizacije ovog projekta jeste da se izgradnjom planirane autoputne veze Banjaluka – Doboj omogući povezivanje evropskog E pravca Gradiška-Banjaluka-Mrkonjić Grad-Livno-Split i Koridora “Pet ce” Šamac-Doboj-Zenica-Sarajevo-Mostar-Pale, čime će se Republika Srpska uključiti u razvoj putne infrastrukture u BiH, navodi se u obrazloženju ove odluke.

Kreditna sredstva iz ove odluke namijenjena su za izgradnju autoputa Banjaluka-Doboj, dionice Banjaluka–Prnjavor, ukupne dužine 35,300 kilometara, uključujući 23,755 kilometra lokalnih puteva.

Kredit se odobrava pod sljedećim uslovima: rok otplate 25 godina, period odgode plaćanja četiri godine uračunat u rok otplate, plaćanje glavnice i kamate tromjesečno, polugodišnje ili godišnje.

Kamata fiksna ili promjenjiva sa fiksnim intervalom Euribor plus fiksni interval, izračunata po proceduri EIB-a, navodi se u ovoj odluci.

Poslanik SNSD-a Spomenko Vasilić smatra da je ovaj projekat vrlo značajan za cijelu Srpsku, pogotovo za regiju Doboj.

“To pokazuje da smo na pravom putu i da u vremenu ekonomske krize težimo napretku”, istakao je Vasilić.

Poslanik SNSD-a Milan Kovač smatra da je ovaj projekat od velikog značaja za Srpsku, te da je “žila kucavica” koja predstavlja izlaz Srpske prema Evropi.

Poslanik SNSD-a Dalibor Đurić podržao je ovaj projekat Vlade, koji je od velikog značaja za Republiku Srpsku i grad Doboj.

CVIЈANOVIĆ: POVEĆATI PRIVREDNE AKTIVNOSTI

Predsjednik Vlade RS Željka Cvijanović izjavila je da su osnovni ciljevi Ekonomske politike Srpske za narednu godinu stvaranje uslova za rasterećenje privrede, povećanje privredne aktivnosti, održiv rast zaposlenosti, te unapređenje finansijskog sektora uz održanje istih poreskih stopa.

Obrazlažući prijedlog Ekonomske politike za 2014. godinu, Cvijanovićeva je rekla da je Vlada u ovom dokumentu poseban akcenat stavila na borbu protiv kriminala i korupcije, uspostavljanje efikasnog i pravednog pravosuđa, nastavak evropskih integracija, te jačanje regionalne saradnje.

Cvijanovićeva je navela da se Vlada u ekonomskoj politici za 2014. godinu opredijelila za dodatno povećanje penzija, povećanje osnovice za račun primanja u oblasti boračko-invalidske zaštite, te za poboljšanje položaja svih kategorija društva.

U Ekonomskoj politici iskazano je opredjeljenje Vlade za investicione akrivnosti, stabilizaciju zdravstvenog sektora, unapređenje kvaliteta zdravstvenih usluga, unapređenje sistema socijalne, porodične i dječije zaštite, navodi se u ovom dokumentu.

“Čitav niz godina funkcionišemo u uslovima globalne krize koje su devastirajuće uticale i na mnogo razvijenije zemlje i stabilnije ekonomije nego što je mala i nezaštićena ekonomija Republike Srpske.

Uprkos tome, uspjeli smo u prethodnim godinama da održimo stabilnost institucija i stabilnost budžeta i javnih finansija, da redovno izvršavamo sve budžetske obaveze, da obezbijedimo realizaciju velikih investicija, da reformišemo poslovni ambijent kako bi se stvarali bolji uslovi za ulaganje i poslovanje”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je Vlada Srpske uspjela da obezbijedi povećanje penzija koje će u ukupnom zbiru od januara mjeseca biti uvećane za 7.3 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, a u drugoj polovini tekuće godine obezbijeđeno je vraćanje plata budžetskih korisnika za pet odsto.

“Uspjeli smo da obezbijedimo i povećanje ličnih i porodičnih invalidnina za pet odsto od sljedećeg mjeseca. Ovo, ali i dodatne predviđene mjere u funkciji su realizacije jednog od ciljeva ove ekonomske politike koj se odnosi na brigu o svim kategorijama stanovništva”, navela je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je ekonomska politika usmjerena na rasterećenje privrede, jer je ocjena da će tim rasterećenjima biti moguće da se podrži likvidnost, da se očuvaju radna mjesta i stvore uslovi za novo zapošljavanje, odnosno da se obezbijedi podrška realnom sektoru kroz različite mjere.

/Izvor: RTRS/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender