16. 10. 2021.
Priština pokušava da podijeli Srbe

Zajednica srpskih opština garant jedinstva Srba

“Govorili su nam i delili nas na one severno i one južno od Ibra, a danas je reka Ibar postala potočić i svi govore o zajednici srpskih opština. Niko nas više ne prebrojava”, rekao je Vulin, obraćajući se pristalicama Građanske inicijative “Srpska” u Domu kluture u Gračanici.

On je dodao da je sada na izabranim gradonačelnicima da snose odgovornost za bolju budućnost srpskog naroda na Kosovu, naglašavajući da zajednica srpskih opština neće imati “državna ovlašćenja”, ali neće biti ni asocijacija, kako to priželjkuju njeni protivnici koji bi željeli njome da upravljaju.

Kao prioritet u odgovornosti gradonačelnika, Vulin je naveo gašenja izbjegličkih kontejnerskih naselja.

On je ponovio da je zajednica srpskih opština garant jedinstva Srba, poručivši budućim generacijama da im “Srpska” ostavlja “legat” – jedinstvo Srba i mogućnost da se imaju kome obratiti, a to je “Srpska” i zajednica srpskih opština.

Vulin je novinarima rekao da je briselskim sporazumom predvođeno da se srpska policija na sjeveru Kosova integriše u Kosovsku policijsku službu, te se nada da će u Sjevernoj Mitrovici biti formiran poseban sud u kome će Srbi činiti većinu, “jer taj sud i ta policija moraju odgovarati etničkom sastavu stanovništva”.

On nije mogao pojasniti da li se odredbe briselskog sporazuma o policiji i pravosuđu odnose i na opštine južno od Ibra, ali se nada da će Vlada Srbije uspjeti da izdejstvuje i teritorijalnu nadležnost.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender