28. 10. 2021.
Albanska marihuana pluta po Jadranu

Albanska marihuana pluta po Jadranu

Albanska marihuana pluta po Jadranu

Vjerovatno je riječ, smatraju sagovornici iz policije, o istom teretu koji su krijumčari bacili u more, ugledavši policiju ili obalsku stražu.

Nema nikakve sumnje, dodaju, da je riječ o marihuani koja je iz Albanije trebalo da bude prebačena u Italiju. S obzirom na područje na kojem je doplutala do obale, riječ je o teretu koji se nalazio na nekom brodu koji je iz Albanije plovio vjerovatno prema Trstu.

Ova krijumčarska ruta, iako je albanski šverceri rjeđe koriste, nije nepoznata. Bilo je, naime, slučajeva da su paketi s marihuanom pronađeni u Istri.

Najveći dio droge ipak se iz Albanije krijumčari direktno na jug Italije, gdje su albanski šverceri već odavno uspostavili saradnju s pripadnicima kalabrijske Ndrangete. Na toj ruti uglavnom se koriste brzi gliseri, a dva su glavna pravca: jugom preko grčkog ostrva Kefalonije ili sjevernije, pravcem koji prolazi pored Mljeta i Lastova.

Novembar, decembar i januar su tradicionalno mjeseci kada se u moru pronalazi najviše ovakvih paketa, krijumčarenje se odvija zapravo tokom cijele godine, zbog velikih “viškova” u proizvodnji.

Kraj godine je vrijeme kada oko 5.600 marljivih stanovnika mjesta Lazarati u Albaniji, centru evropske proizvodnje marihuane, može priuštiti odmor, čekajući rezultate svog napornog rada tokom proljeća i ljeta, a prije priprema za novu sjetvu. Lazarati je mjesto u Albaniji, blizu granice s Grčkom, koje praktično živi nezavisno od ostatka zemlje, u kojem policija, zbog organizovanosti i naoružanosti lokalnog stanovništva, nikad nije uspjela sprovesti ozbiljniju raciju, i u koje nije uspjela ući ni italijanska policija u misiji u Albaniji, poslata kao pomoć domaćoj vladi.

Nekoliko pokušaja vlasti da uđu u regiju završilo je oružanim obračunima, pucano je čak i na italijanske helikoptere, pa se sve svelo na pregovore u vezi sa stepenom formalne samostalnosti opštine. Osnovni uslov lokalnih aktivista je da se legalizuju uzgoj i prodaja marihuane od koje žive praktično svi mještani, i u prosjeku imaju i do šest puta veća primanja od ostatka zemlje.

Ukupna godišnja proizvodnja marihuane samo na području Lazaratija iznosi oko 900 tona, a vrijednost tolike količine marihuane procjenjuje se na 4,5 milijardi evra.

Premda se pojedini pronalasci i zapljene čine velikim, riječ je o zanemarivom dijelu droge koja u zimskim mjesecima kreće iz Albanije prema Evropskoj uniji.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender