20. 10. 2021.
Kijev: Razbijena blokada vlade

Kijev: Razbijena blokada vlade

Kijev: Razbijena blokada vlade

Državni tužilac Viktor Pčonka pozvao je pristalice opozicije okupljene oko sjedišta vlade da “ne izazivaju strpljenje vlasti”.

Ukrajinski demonstranti su zatim krenuli ka Trgu nezavisnosti, mjestu održavanja protesta prethodnih dana, uzvikujući, prema svjedočenjima, “Policija sa narodom!”.

Istovremeno, stranka bivše premijerke Julije Timošenke, Otadžbina, saopštila je da su specijalne snage policije sprovele pretres njenih prostorija.

Portparol te stranke naveo je da je policija pokušala da pristupi serverima koje koristi ta partija, a njen sajt trenutno je nedostupan.

Policija je, medjutim, negirala da je izvela bilo kakvu operaciju u sjedištu stranke bivše premijerke, koja služi kaznu zatvora.

Policija je potvrdila da je deblokirala sjedišta vlade i predsjedništva “na zahtjev brojnih zahtjeva građana koji nisu mogli da ulaze u njih”, dodavši da će barikade i šatori koje su postavili demonstranti uskoro biti uklonjeni pod policijskom zaštitom.

Na ulicama Kijeva tokom dana je bilo napeto – desetine policajaca za razbijanje demonstracija u punoj opremi bilo je postavljeno ispred kijevske gradske uprave pošto je isticao rok koji je sud postavio demonstrantima da izadju iz zgrade koju su zauzeli.

U Ukrajini već danima traju protesti zbog odluke vlasti da ne potpiše Sporazum o pridruživanju s Evropskom unijom, već da jača saradnju s Rusijom.

U dvodnevnu posjetu Kijevu sutra dolazi visoka predstavnica za spoljnu i bezbjednosnu politiku Evropske unije Ketrin Ešton kako bi pomogla u rješavanju političke krize u toj zemlji, saopštila je Evropska
komisija.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender