16. 10. 2021.
Lazarat u Albaniji: Autonomna teritorija za proizvodnju droge

Lazarat u Albaniji: Autonomna teritorija za proizvodnju droge

Lazarat u Albaniji: Autonomna teritorija za proizvodnju droge

Lazarat je gradić u od 5.600 stanovnika, nalazi se u blizini starog grada Đirokastra u Albaniji. U ovom planinskom mjestu nadomak grčke granice i nedaleko od mora naizgled nema ništa neuobičajeno.

Otputujmo na trenutak nešto sjevernije

Ukupno 80 kilograma marihuane doplutalo je u posljednjih nekoliko dana na plaže srednjeg Jadrana. Paket sa 60 kilograma pronađen je u uvali Nozdra na ostrvu Kapriju, kod Šibenika, dok je nekoliko dana kasnije kod Vinišća na trogirskom području mještanin “upecao” četiri paketa sa 20 kilograma marihuane, prenose agencije. Nema nikakve sumnje, kažu nadležni, da je riječ o marihuani koja je iz Albanije trebalo da bude prebačena u Italiju. S obzirom na područje na kojem je doplutala do obale, riječ je o teretu koji se nalazio na nekom brodu koji je iz Albanije plovio vjerovatno prema Trstu.

Lazarat mapa

Ta albanska marihuana ili bar dio tovara – možete se kladiti –  posijana je, uzgajana, požnjevena i natovarena upravo u Lazaratu, albanskom selu sa početka priče. Lazarat je već godinama evropska prestonica marihuane koja se ovde uzgaja, kojom se trguje i od koje živi 90 odsto stanovnika gradića. Tu se proizvede 900 tona marihuane u vrijednosti 4,5 milijardi evra, a lokalci koji učestvuju “u procesu proizvodnje” zarađuju nekoliko puta više nego ostali Albanci.

Kako je to moguće?

Kako je moguće da se usred jedne zemlje, koja formalno teži ka evropskim integracijama nalazi mjesto u kojem se dešava bezobzirna proizvodnja droge i obrće ogroman novac?

lazarat zene rade

Albanska vlast je više puta pokušala da izvrši raciju u Lazaratu i prekine kriminalne aktivnosti. Međutim, mafija se oduprla oružjem. Prošle godine, kada su vlasti počele sa uništavanjem polja kanabisa napalo ih je 15 terenskih vozila sa teškim mitraljezima.

“Na nas su pucali sa 20 položaja, imali su mitraljeze, automate, puške, čak i protiv-tenkovske granate”, rekao je policijski komesar, slikovito dodavši: “Vidio sam sedamdesetogodišnju baku kako puca na nas”

Nastao je rat, a policajcu su se povukli zabrinuti zbog mogućih civilnih žrtava.

Kada je policija ubila lokalca osumnjičenog za kidnapovanje iz 2007. godine, rulja je napala i spalila policijsku stanicu u obližnjem Đirokastru! Policijske snage sada drže područje u okruženju i ne usuđuju da uđu doblje prema Lazaratu. Trenutno se vrši neka vrsta pregovora između vlasti i proizvođača droge, koji su sastavili listu zahtjeva u kojoj traže autonomiju ovog grada, te legalizaciju proizvodnje i prodaje kanabisa unutar granica zajednice. Albanska vlada za sad odbija ove uslove.

Lazarat pejsaž

Pored svega, mnogima je nevjerovatno da jedna država ne može da se obračuna sa gangsterima i iskontroliše selo na spostvenoj teritoriji. Postavlja se pitanje: kako kanabis napušta teritoriju Lazarata ako je sve okruženo policijom?

Sve ukazuje na to da su u ovu veletrgovinu uključeni mnogi albanski vlastodršci i visoki funkcioneri, zajedno sa italijanskim saradnicima. Izvještaj o Lazaratu odavno je već zagubljen u fiokama albanskih policijskih inspektora i tužilaštva.

Da je vlada htjela da sve zaustavi davno bi to učinila.

Za to vrijeme, “industrija” radi punom parom, a posljednje vijesti su one o nekoliko stotina stanovnika Lazarata, koji su završili u bolnici u Đirokastru tokom i nakon ovogodišnje berbe marihuane, sve zbog trovanja od isparenja iz biljke.

(KONTAKT RADIO)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender