28. 10. 2021.

MUP RS: Dopuna izvještaja za “Tuzlansku kolonu”

Šoja je navela da je Izvještaj podnesen protiv tri lica čiji su inicijali B.M. i S.E. iz Tuzle i I.F. iz Gračanice.

“Policijski službenici su, radeći na istraživanju i dokumentovanju krivičnih djela ratnog zločina i vrijednosti zaštićenih međunarodnim humanitarnim pravom, prikupili nove činjenice i dokaze koji ukazuju da je postupano suprotno odredbama jedan i tri Ženevske konvencije, od 12. avgusta 1949. godine (poboljšanje položaja ranjenika i bolesnika u oružanim snagama u ratu i postupanje sa ratnim zarobljenicima) i Dopunskih protokola jedan i dva”, pojasnila je Šoja.

Ona je dodala da je dopuna Izvještaja u skladu sa dopisom Tužilaštva BiH od 11. septembra ove godine, kojom je MUP obaviješten da nove informacije i dokaze u vezi sa predmetom “Tuzlanska kolona” može dostavljati Kancelariji glavnog tužioca, koji vodi postupak po pritužbi MUP-a o obustavljanju istrage u ovom predmetu.

Srna nezvanično saznaje da je Izvještaj ponesen protiv Mehe Bajrića, zvanog Meša, koji je u to vrijeme bio načelnik Službe unutrašnjih poslova Tuzla i komandant tuzlanskog Operativnog štaba Službe javne bezbjednosti, Fikreta Ibrahimovića, tadašnjeg upravnik okružnog vojnog zatvora u Tuzli, i Edina Salčinovića, pripadnika tadašnjeg rezervnog sastava milicije Tuzla.

/RTRS/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender