28. 10. 2021.
Otvorena vrata kulturnoj baštini

Otvorena vrata kulturnoj baštini

Otvorena vrata kulturnoj baštini

Izložbom “Slikarstvo Republike Srpske danas” Galerija Akademije nauka i umjetnosti RS otvorila je širom vrata prema javnosti i postala aktivni saučesnik u istraživanju i prezentaciji kulturne baštine.

Izložbu je, u prisustvu velikog broja uglednih gostiju, svečano otvorio predsjednik ANURS-a Rajko Kuzmanović, koji je izrazio veliko zadovoljstvo što je Akademija nauka konačno pokrenula i umjetničku djelatnost i to na obilježavanje 20. godišnjice ove značajne institucije.

Glavni “krivac” za novi izlagački prostor u Banjaluci, njegov koncept i buduće profesionalno djelovanje je akademik i bard slikarstva Milivoje Unković, koji je na svečanom otvaranju rekao da će galerija imati multimedijalni izlagački koncept.

– Svojim istraživačkim, stručnim i naučnim radom obuhvatiće sve oblasti umjetnosti, arhitekturu, etnografiju, arheologiju, biografske izložbe naučnika, književnika, umjetnika i izložbe iz drugih društvenih i naučnih oblasti, u skladu sa aktuelnošću u datom vremenu – pojasnio je Unković.

Kroz stručni i tehnički rad galerije biće precizno realizovan godišnji program izlagačke djelatnosti, uz poštovanje najviših umjetničkih i izlagačkih kriterijuma.

– U radu ove galerije, posebno na izradi godišnjeg izlagačkog programa, biće angažovani istoričari umjetnosti, kustosi muzeja i galerija, kao i stručnjaci za društvene i egzaktne nauke, shodno karakteru i konceptu pojedinih izložbi – istakao je akademik Unković.

Akademski slikar i grafičar Mihailo Rakita, čija su djela prikazana na izložbi, istakao je da institucija kao što je ANURS mora raspolagati ovakvim prostorom, a sama galerija je od izuzetnog značaja za umjetnički milje Republike Srpske.

– Ova galerija će zasigurno biti najviša stepenica koju jedan umjetnik u Srpskoj može da pređe, jer ako dobijete šansu da izlažete ovdje, to automatski znači vaš kvalitet u umjetnosti – kazao je Rakita.

Jedan od umjetnika mlađe generacije koji je selekcijom Milivoja Unkovića uvršten u izložbu svakako je i Mladen Miljanović, koji je naglasio da je od izuzetne važnosti što je Banjaluka i RS dobila još jedan novi izlagački prostor, koji je umjetnicima i te kako potreban.

– Lično se jako radujem predstavljanju različitih umjetničkih medija i grana, da bi galerija dobila potpunu umjetničku priču – zaključio je Mladen Miljanović.

Kako je u katalogu izložbe zapisao akademik Milivoje Unković, umjetnost mora da se kreće, mora da se mijenja, da bi ostala onaj najvitalniji segment ljudskog stvaralaštva, ali ne po svaku cijenu.

– Ona mora da sačuva autonomnost, specifičnost prostora u kojem nastaje i dušu – poručio je Unković.

Djela

– Za autore koji su zastupljeni na ovoj izložbi mogu reći da nisu moj izbor. Njih su izabrala njihova djela, njihovo stvaralačko prisustvo na domaćoj i međunarodnoj likovnoj sceni, a ja sam se samo potrudio da pozajmim njihove radove, da ih dostojno prezentujem banjalučkoj publici – rekao je Milivoje Unković.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender