19. 10. 2021.
Putin amnestira 25.000 osoba

Putin amnestira 25.000 osoba

Putin amnestira 25.000 osoba

Odluka o omnestiji donosi se u čast proslave 20 godina od donošenja Ustava Ruske Federacije.

Prema Rješenju koje će ruska Duma da razmotri i usvoji najkasnije do kraja decembra, “biće oslobođeno iz zatvora oko 1.300 ljudi, još 17.500 osoba koje nisu u zatvoru će biti oslodobjeno izdržavanja kazne, a sudski procesi protiv još 6.000 ljudi biće prekinuti”, izjavio je potpredsjednik Dume Vladimir Vasiljev, prenosi Interfaks.

Amnestija se odnosi na osobe kojima je to prvi prestup i čija kazna je manja od pet godina zatvora.

Izuzetak su maloletni osuđenici koji su krivično djelo izvršili pre navršene 16 godine života ili su već izdržali više od polovine kazne.

Uslov za amnestiju je i da je krivično djelo bilo izvršeno prije punoljetstva ili da je riječ o ženama sa maloljetnom djecom, trudnicama, ženama starijim od 55 godina, muškarcima starijim od 60 godina ili pak o osobama sa raznim stepenima invaliditeta ili građanima sa zaslugama pred državom (učesnici ratova, vojnici…), navodi se u predlogu Rješenja objavljenom na sajtu Kremlja.

Kako je u krivična djela koja podliježu amnestiji ubrojen i huliganizam i narušavanje javnog reda i mira, amnestijom bi mogli da budu oslobođeni i aktivisti Grinpisa, i neki od optuženih za nerede na Blatnom trgu 2012. godine.

Ruski mediji spekulišu da bi amnestijom mogle da budu obuhvaćene i članice pank grupe “Pusi rajot” Nadežda Tolokonikova i Marija Aljohina koje su osuđene na dvije godine zatvora zbog pank molebana u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi.

Međutim, iz amnestije su isključene osobe koje su tokom boravka u zatvoru bile kažnjene za kršenje zatvorskih pravila, a Tolokonokova je bila kažnjena krajem februara zbog toga što se “kretala po teritoriji zatvorskog kruga bez pratnje stražara”.

Amnestija se neće odnositi ni na osobe koje su izvršile krivično djelo koje sa sobom “nosi povećanje opasnosti po okolinu”, objasnio je Vasiljev, kao ni osobe koje su izvršile krivična djela sa primjenom nasilja i svi koji su ranije pomilovani.

U zatvoru ostaju i osuđeni za finansijske malverzacije i pronevjere, kao i bivši oligarh Mihail Hodorkovski, jer je ranije već objavljena takozvana finansijska amnestija pod koju Hodorkovski nije potpao.

Rješenje ruskog predsjednika Duma bi trebalo da odobri do kraja mjeseca.

/agencije/

Rok za potpunu primenu amnestije je šest meseci od stupanja na snagu rešenja, navodi se u objavljenom dokumentu.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender