20. 10. 2021.

Radončić najavljuje cunami protiv korupcije

Ministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić izjavio je danas da je BiH, prema istraživanjima, na samom vrhu evropskih zemalja po korupciji, ali i vodeća po siromaštvu i najavio da u idućoj godini očekuje “cunami” u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.
Radončić je istakao da u “cunamiju” u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala neće biti nedodirljivih, bez obzira na poziciju, političku i drugu opredijeljenost, te moć i uticaj.

“Ukoliko se ne dogodi takav cunami, dogodiće se cunami socijalnih nemira sa svim posljedicima”, rekao je Radončić novinarima u Sarajevu u pauzi Regionalne konferencije organizovane povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.

Radončić je naglasio da je korupcija jedan od najopasnijih vidova kriminaliteta, koji narušava osnovne vrijednosti demokratskog i građanskog društva, ugrožava vladavinu prava, povjerenje u javne institucije i pravnu državu i uništava ideju društva jednakih šansi.

On je napomenuo da je uspješna borba protiv ovog oblika kriminaliteta jedan od osnovnih kriterijuma na putu ka evroatlantskim integracijama, kojima teži BiH.

Prema njegovim riječima, Konvencija UN protiv korupcije, koja je usvojena na današnji dan prije 10 godina, predstavlja jedan od najznačajnijih međunarodnih pravnih instrumenata u oblasti borbe protiv ove negativne pojave.

“Jedan od ključnih koraka u cjelokupnom lancu procesa suzbijanja korupcije upravo je jačanje zakonodavnog okvira, koji će nadležnim policijskim i drugim tijelima omogućiti preventivne aktivnosti, istrage i procesuiranje ovih djela”, rekao je Radončić.

On je naveo da je jedan od bitnih faktora u procesu borbe protiv korupcije i zaštita onih koji prijavljuju korupciju.

“Za mene su takozvani `zviždači` nova vrsta heroja i oni iskazuju novu vrstu patriotizma”, rekao je Radončić i naglasio da efikasna borba protiv korupcije nema alterantivu.

On je istakao da je odlučnost u suzbijanju svih oblika korupcije u vlastitim redovima potvrđena velikim brojem istraga i provedenih postupaka protiv službenika agenicija za provođenje zakona, posebno u policijskim i carinskim strukturama, ali i institucijama BiH.

Radončić je naveo da je u protekle dvije godine uhapšeno ili suspendovano stotinjak službenika.

Današnju Regionalnu konferenciju organizovali su Ministarstvo bezbjednosti BiH i Kancelarija UN za droge i kriminal u saradnji sa UNDP-om i Evropskom komisijom za zemlje jugoistočne Evrope.

Konferenciji prisustvuje više od 100 učesnika iz zemalja regiona, međunarodnih organizacija i predstavnika nevladinog sektora.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender