20. 10. 2021.

Saslušani ljekari Kliničkog centra Banjaluka

LJekari LJiljana Preradović, Stanko Obradović, Danka Obradović, B.V. te doktor Duško Račić, v.d. generalnog direktora Kliničkog centra Banjaluka, saslušani su danas u Okružnom tužilaštvu Banjaluka u nastavku akcije “Loto”, zbog zloupotreba službenog položaja u slučaju ostvarivanja prava na invalidske penzije.

Iz Kliničkog centra izuzeta je medicinska dokumentacija, koja se dovodi u vezu sa nezakonitim ostvarivanjem invalidskih penzija.

Nakon pretresa filijale Fonda PIO u Banjaluci – Klinički centar adresa je na koju su danas pokucali inspektori Uprave kriminalističke policije. Medicinska dokumentacija bila je glavni plijen tužilaca i inspektora.

Uz direktora Kliničkog centra Duška Račića, saznajemo, na informativni razgovor privedena je i glavna medicinska sestra sa Klinike za neurologiju. Račić, koji je i bivši načelnik ove klinike, pušten je nakon saslušanja u Okružnom tužilaštvu.

Privedeni su i ljekari koji su stavljali svoj potpis na spornu medicinsku dokumentaciju, među kojima su i ljekari Klinike za kardiologiju.

„Osumnjičenlja lica su učestvovala u izradi falsifikovane medicinske dokumentacije(nalazi i mišljenja, fiktivno vodili lica na bolničkom liječenju) a koja je kasnije korišćena u postupku ostvarivanja prava na invlaidsku penziju”, kaže Maja Đaković Vidović, portparol Okružnog tužilaštva Banjaluka.

Iako su prije tri dana u Kliničkom centru, demantovali medijske informacije da je policija, istovremeno sa pretresima Fonda PIO u Banjaluci pretresla i ovu zdravstvenu ustanovu – danas kratko saopštenje, u kojem navode da će sarađivati sa tužilaštvom.

U Fondu PIO rječitiji. Protiv službenica, daktilografkinja Drenke Petrović i Nade Kukavica kojima je zbog primanja mita predložen pritvor, Fond je pokrenuo i disciplinski postupak.

Označene novčanice Tužilaštvu će biti jedan od glavnih aduta u dokazivanju krivice. U lancu primanja mita za nezakonite invalidske penzije daktilografkinje su bile samo karika. U Fondu PIO tvrde – svoj potpis na lažne penzije stavljali su ljekari – vještaci Zoran Perduv i Beba Žarić Đajić. Dokaže li Tužilaštvo njihovu odgovornost, u Fondu PIO uvjeravaju – neće ostati nekažnjeni.

Predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine Miodrag Femić, izjavio je za RTRS da nema konkretnih podataka o pretresu u Kliničkom centru Banjaluka. Više informacija najavio je za sutra. Femić je naglasio da u ovom sindikatu podržavaju borbu protiv korupcije.

/RTRS/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender